Rijkswaterstaat waarschuwt voor mogelijke gladheid op de Nederlandse rijkswegen. Het extreme winterweer, dat morgen in de loop van de dag wordt verwacht, zorgt voor overlast. Automobilisten moeten rekening houden met sneeuwval, ijzel en harde wind.
Met name de ijzel kan voor verkeersproblemen zorgen. IJzel is lastiger te bestrijden met zout waardoor er een grotere kans op gladheid blijft bestaan. Daarnaast is ijzel nagenoeg onzichtbaar.

Bij extreme ijzel, verlaagt Rijkswaterstaat de snelheid op de snelwegen. Dit wordt
aangegeven via de borden boven de weg. Verder adviseert Rijkswaterstaat om de weersvoorspelling en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden.Weggebruikers dienen rekening te houden met een langere reistijd. Rijkswaterstaat zal bij ongevallen zijn verkeersinspecteurs inzetten om verkeershinder en stremmingen op te lossen. Daarnaast zorgen wij als wegbeheerder via de media voor actuele informatie over files, ongevallen en omleidingsroutes.
Rijkswaterstaat, uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, houdt de situatie scherp in de gaten. Op ongeveer 70 plaatsen in Nederland liggen silo's vol met tonnen zout. Rijkswaterstaat strooit het zout preventief: enkele uren voordat het echt koud wordt rijden honderden strooiwagens zout uit over de wegen. Hiermee wordt zo veel mogelijk voorkomen dat het glad wordt. Het 'droge' zout wordt vermengd met een zoutoplossing zodat het beter over het asfalt verspreid kan worden maar ook langer blijft liggen. Mocht het in heel Nederland glad worden, dan worden 500 strooiwagens ingezet. Op sommige plaatsen werkt Rijkswaterstaat samen met provincie en gemeenten. Tot en met maart kan het glad worden op de Nederlandse wegen. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen periode al veelvuldig gestrooid.
bron:VenW