De appel- en perenoogst is in 2005 lager uitgevallen dan in 2004. Dit komt door de zeer strenge vorst van begin maart 2005. Door het kapotvriezen van de bloesem was de hoeveelheid geoogste appels en peren in Flevoland de helft kleiner. Ook in Noord-Holland en in de vier noordelijke provincies was er vorstschade. In de overige provincies was 2005 een bijna net zo goed oogstjaar als 2004.

Minder appels en peren geoogst
In 2005 werd in Nederland 359 miljoen kg appels geoogst en 195 miljoen kg peren. Vergeleken met het goede oogstjaar 2004 is dit 18 procent minder appels en 7 procent minder peren. In 2005 was het appelareaal met 9,7 duizend ha. 5 procent kleiner dan in het jaar daarvoor. De oppervlakte peren steeg met 3 procent tot 6,7 duizend ha. (2005).  

  

Opbrengsten verschillen per ras
De opbrengst (kg per ha.) is behalve van weersinvloeden ook afhankelijk van het ras. Van een hectare Jonagold wordt ongeveer 30 procent meer geoogst dan van een hectare Cox’s Orange Pippin en van de peerrassen brengt Conference per hectare ongeveer 20 procent meer op dan Doyenné du Comice. De opbrengst van een hectare biologisch geteelde appels en peren is ongeveer 40 procent lager dan van een hectare gangbare teelt.
Andere rassen
Het in Nederland geteeld assortiment appels en peren is geleidelijk aan het veranderen. De laatste 25 jaar is het aandeel Conference binnen de Nederlandse perenteelt gestegen van 32 naar 70 procent. Bij de appelteelt valt vooral de opkomst van Jonagold en Elstar op. Ze kwamen niet voor in 1980 en hebben in 2005 gezamenlijk een aandeel van 76 procent.
Boomgaarden met oude rassen als James Grieve, Lombarts Calville en Winston zijn vrijwel verdwenen. Verwacht wordt dat de recent ontwikkelde appelrassen als Junami, Kanzi en Rubens terrein zullen veroveren binnen het huidige appelassortiment.
bron:CBS