EEMLAND NOORD - De Regionale Verkeersdienst van de Politie Utrecht heeft samen met collega's van het KLPD bij de op donderdag 19 mei 240 snelheidsovertreders en 3 bestuurders met te veel drank op betrapt.

Controle uit een reeks
In aansluiting op eerdere grote verkeerscontroles van de RVD werd op donderdagavond 19 mei van 18.00 tot 00.30 uur wederom een grootschalige verkeerscontrole gehouden. Nu was naast snelheidscontrole ook alcoholcontrole het belangrijkste item.

Alcoholcontrole
In totaal werden 225 bestuurders op de van Weerden Poelmanweg in Soest gecontroleerd op het gebruik van alcohol. 5 Bestuurders werden aangehouden en drie bleken uiteindelijk te veel te hebben gedronken. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De bestuurder die het meest had gedronken had 525 ug/l als resultaat. Hij kreeg naast een proces-verbaal ook een rijverbod van 5 uur.

Snelheidscontrole
Naast radarwagens die op vaste locaties stonden werden ook drie videoauto's en een videomotor ingezet om de snelheid te controleren.
De radarwagens stond op de Bunschoterstraat in Hoogland, de Woudenbergseweg in Zeist, de N229 bij Cothen en de Kon. Wilhelminiaweg in Groenekan. De videovoertuigen reden op de andere wegen in de regio.
In totaal werden in 2 uur tijd 1482 voertuigen gecontroleerd en reden 228 bestuurders sneller dan de toegestane limiet.

Hoogste, meeste, minste
Bij de snelheidscontroles met de radarwagens werd op de Woudenbergseweg in Zeist de hoogste snelheid gemeten: 130, waar 80 is toegestaan. In verhouding vielen de meeste bekeuringen ook op de Woudenbergseweg, 23% van de passanten reed daar te snel. De ´netste´ bestuurders waren te vinden op de N229; hier reden slechts 11% van de bestuurders te snel.

Rijbewijs kwijt
Ook door agenten in videoauto's en door motoragenten werden bestuurders gecontroleerd op hun snelheid. Hierbij werden 5 rijbewijzen ingenomen in verband met overschrijdingen van meer dan 50 km per uur. De hoogste overschrijding was 183 km per uur, waar 120 km per uur is toegestaan.

Niet alleen snelheid
Naast de snelheidscontroles werden ook 3 radardetectoren ingenomen en 17 bekeuringen uitgeschreven voor andere overtredingen zoals het rijden door roodlicht, overschrijden van de doorgetrokken streep, rechts inhalen over de vluchtstrook en niet handsfree bellen.

Waar gecontroleerd?
De controles vonden vooral plaats op wegen met ´blackspots´, op de wegen waar geen actieve flitspalen staan en waarvan bij de politie bekend is dat daar snel kan worden gereden.

Waarom deze actie?
Automobilisten zijn gewend dat de politie vooral gedurende de dag gecontroleerd op snelheid. Door ook op andere tijdstippen te controleren, zoals in de vroege ochtend en nu in de late avond, hoopt de politie dat men zich ook op die tijdstippen aan de snelheid houdt en uiteindelijk minder ongevallen gebeuren.

Bron:Politie Noord-Holland Noord