De politie heeft donderdag in Lelystad een grote verkeerscontrole gehouden. Met in totaal zo’n 65 medewerkers werden op parkeerplaats de Meent 240 auto’s en 15 brom- en snorfietsen gecontroleerd.

De controle was opgezet om zowel voertuigen als bestuurders op een groot aantal facetten te controleren. Naast de politie namen ook de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), de Douane en de Belastingdienst deel aan de controle. De politie zelf had naast de “gewone” agenten en controleurs specialisten ingezet op het gebied van de vreemdelingen, milieu, gestolen voertuigen en voertuigtechniek.Vrijwilligers van 3VO-Lelystad deelden folders en BOB-sleutelhangers uit.

Bij de controle zijn in totaal 80 processen-verbaal uitgeschreven, onder andere voor:
Te veel geluid(db) 6x
gordel 8 x en 2 x geen kinderzitje.
gladde band 5x
verkeerde spoorbreedte 1x
onverzekerd 1 x
lekke uitlaat 2x
kapotte motorsteun 1x
geen dimlicht 3x
het niet bij zich hebben van het kentekenbewijs of rijbewijs 24x.
 
Het IVW heeft drie taxi's gecontroleerd waarvan er twee niet in orde waren. Deze hadden een verlopen taxipas. Hiervoor is de bestuurder en werkgever ieder 170 euro boete aangezegd, met daarnaast tevens een last onder dwangsom van 7500 euro bij overtreding. De Belastingdienst heeft twee navorderingen wegenbelasting gedaan.

De Douane heeft vier auto's met buitenlands kenteken genoteerd. Indien deze voertuigen na twee weken rijdend worden aangetroffen kunnen zij een naheffing van de BPM van in totaal 35.000 euro krijgen(dit betreft alle vier de voertuigen). Tevens werd een voertuig met rode (landbouw)diesel aangetroffen en werd onder een stoel van een voertuig een wapenstok aangetroffen. Ook hier is proces-verbaal voor opgemaakt.

Het VerkeersTeam heeft 199 bestuurders laten blazen met als resultaat twee aanhoudingen terzake rijden onder invloed van alcohol. Een bromfietser blies niet alleen te veel, maar reed ook onverzekerd. De bromfiets is in beslag genomen. Verder werd er nog een “Unimog” in beslag genomen. Dit voertuig werd gebruikt als landbouwvoertuig, terwijl het een kleine vrachtauto betrof. Het voertuig was niet verzekerd en had geen kentekenbewijs. Verder reed het voertuig op rode diesel. De bestuurder was 16 jaar.
 
bron:Politie Flevoland