Op donderdagmiddag stelde de politie een onderzoek in in een woning aan de Gouwe in Hoogwoud. In een slaapkamer en in een vrijstaande garage/schuur werd een partij van 565 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het gaat hierbij om in Nederland verboden vuurwerk dat vermoedelijk afkomstig is uit België. Het vuurwerk is van origine afkomstig uit China en Polen.

De politie trof niet eerder zulk zwaar en gevaarlijk vuurwerk aan. Bij de partij vuurwerk zaten bijvoorbeeld mortieren ter grote van een voetbal, die een grotere explosieve kracht bezitten dan een handgranaat. Vooral het uit Polen afkomstige vuurwerk schijnt erg instabiel te zijn waardoor ongelukken niet kunnen worden uitgesloten. Het gaat hierbij dus om echt levensgevaarlijk materiaal.

De 35-jarige bewoner werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij is inmiddels in verzekering gesteld. Het vuurwerk werd in beslag genomen en is door de Dienst Domeinen vervoerd naar een veilige opslagplaats. Bij controles valt het op dat steeds meer illegaal vuurwerk uit Polen afkomstig is. Hierbij is sprake van uitzonderlijk zwaar en gevaarlijk vuurwerk.

bron:Politie Noord Holland Noord