Zondagochtend om half drie zijn ten gevolge van een brand, in een parkeergarage, aan de Troelstrakade, gemeente Den Haag, 105 woningen ontruimd geweest. Hierbij is niemand gewond geraakt. Om 02:30 uur kreeg de alarmcentrale twee meldingen binnen over enorme rook uit de  parkeergarage gelegen onder de “blauwe flat” hoek Troelstrakade en Moerweg. Bij aankomst van de brandweer was er inderdaad een enorme rookontwikkeling waarneembaar uit de inrit van de parkeergarage.
De situatie ter plaatse bestaat uit een toren van18 verdiepingen met twee zijvleugels. Beiden vleugels zijn vier verdiepingen hoog. In het totale woongebouw zijn 105 woningen gehuisvest. Onder de zijvleugel gelegen aan de Moerweg is een parkeergarage met twee parkeerdekken. Een op de begane grond en een op kelderniveau. Na een snelle eerste verkenning van de Brandweer bleek op de begane grond een of meerdere auto’s in brand te staan.  De rook die hierdoor vrij kwam trok langs de gevel omhoog waardoor verschillende bewoners niet meer op eigen gelegenheid over de galerij konden vluchten. Hierop heeft de brandweer meteen meer personeel en materieel ter plaatse geroepen om de bewoners te kunnen evacueren. Sommige bewoners werden  met behulp van ademlucht, van de brandweer, door de rooklaag heen geleid. Nadat de vleugel, boven de parkeergarage ontruimd was, is besloten uit voorzorg de toren en de andere vleugel ook te ontruimen. Hiervoor zijn verschillende voordeuren geforceerd om zeker te kunnen stellen dat mensen veilig waren. Alle bewoners zijn buiten opgevangen door de politie. Daar zijn ze verder geïnformeerd. In verband met de kou en de duur van het incident heeft de gemeente een noodopvang gecreëerd in het Atlantic Hotel. Hier is een deel van de bewoners doormiddel van HTM bussen naar toe gebracht. Overige bewoners zijn gebleven of naar familie toe gegaan. Nadat de brand was geblust kon de schade worden opgemaakt.
In de parkeergarage zijn twee auto’s uitgebrand en hebben ongeveer zestig auto’s roet- en rookschade opgelopen. Het plafond boven de brand liep door de hitte aanzienlijke schade op. Ook een aantal woningen heeft rook- en roetschade opgelopen door openstaande ramen. Na een grondige eerste inspectie van Bouw- en Woningtoezicht is het gebouw vrij gegeven en konden de bewoners terug keren naar hun woning. De ambulance heeft ter plaatse nog een aantal bewoners gecontroleerd op rookklachten. Uiteindelijk is niemand naar het ziekenhuis gebracht.    

bron:Politie Haaglanden