Vandaag stalde de heer Drubers uit Mierlo zijn fiets in de overdekte fietsenstalling onder het Canadaplein in Alkmaar. Hierdoor werd hij de half miljoenste bezoeker van deze fietsenstalling. Omdat de gemeente Alkmaar zeer tevreden is met dit behaalde resultaat is de heer Drubers ontvangen door CDA wethouder S. Binnendijk. Naast de felicitaties van wethouder kreeg hij ook een cadeau, een fietstas gevuld met ´veilige' fietsaccessoires uitgereikt.

Sinds de opening van de fietsenstalling vier jaar geleden hebben een half miljoen mensen hun fiets gestald in de stalling onder het Canadaplein. De afgelopen jaren is het gebruik van de fietsenstalling sterk toegenomen. Bij de opening van de fietsenstalling kostte het fl. 1,75 om je fiets droog te stallen en bleef het aantal geparkeerde fietsen steken op ongeveer 88 per dag. Maar in 2002, toen de fietsenstalling gratis werd, parkeerden gemiddeld 250 mensen per dag hun fiets in de stalling en in 2003 waren dat er al 350 per dag. De grote piek was toch 2004, tijdens de verschillende festiviteiten van 750 jaar Alkmaar. In dat jaar stalden gemiddeld 415 mensen per dag hun rijwiel.

Wethouder Stadsbeheer Binnendijk: "De cijfers geven aan dat de stalling onder het Canadaplein duidelijk in de behoefte voorziet. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat je midden in de stad gratis, bewaakt en droog je fiets kwijt kan. Vanuit de stalling heb je het centrum met alle voorzieningen binnen handbereik"

Klantvriendelijk
De gratis fietsenstalling biedt naast de constante bewaking nog andere services. Er zijn kluisjes aanwezig waarin waardevolle spullen veilig opgeborgen kunnen worden, met de aanwezige fietspomp kunnen lege fietsbanden weer opgepompt en er hangt een overzichtelijke plattegrond van de binnenstad. In de afgelopen jaren is nog een aantal verbeteringen aangebracht om de fietsenstalling nog klantvriendelijker te maken. De uitstraling van de stalling is door de vrolijke kleuren op de muren en de verschillende kunstcollecties van een hoog niveau. Daarnaast is er voor de veiligheid een extra stroeve toplaag aangebracht op de traptreden naar de ingang van de stalling, de watergoot die zorgt voor de afvoer van regenwater is gecoat om aantasting van het beton te voorkomen en wordt de uitgang via de parkeergarage naar theater de Vest verbeterd. De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 07.30 tot 23.30 uur en op zondag van 11.30 tot 23.30 uur. Tijdens de verschillende festiviteiten in de binnenstad, zoals de kermis was de fietsenstalling zelfs nog langer open namelijk tot 0.30 uur.

Fietsgebruik in de binnenstad
Om het fietsgebruik in de binnenstad te stimuleren heeft de gemeente Alkmaar naast de fietsenstalling onder het Canadaplein nog twee gratis bewaakte fietsenstallingen, namelijk aan de Paardenmarkt en de Ridderstraat. Ook zijn er in de gehele binnenstad 2850, waarvan 650 in de fietsenstalling onder het Canadaplein, nieuwe vandalisme- en diefstalbestendige fietsenrekken geplaatst. Deze fietsenrekken zijn voorzien van het zogenoemde ´fietsparkeurmerk'. Dit is een landelijk keurmerk dat waarborgt dat de klemmen voldoende mogelijkheden bieden om op een eenvoudige manier een fiets met een extra slot vast te zetten.
En om het de fietsende Alkmaarder zo gemakkelijk mogelijk te maken worden er binnenkort bij de bovenstaande stallingen ook nieuwe herkenbare ingangbordjes opgehangen.

Verbetering fietsvoorzieningen
Eind 2004 heeft het college ingestemd met het plan voor de verbetering van de voorzieningen op de Zeswielen en omgeving en heeft een bedrag van à¢?¬ 2,8 miljoen uitgetrokken om deze verbeteringen uit te voeren. Er is namelijk gebleken dat 67% van alle korte verplaatsingen in de stad per fiets of te voet worden afgelegd. Alkmaar is dus bij uitstek een echte fietsstad. Er wordt in samenwerking met de Fietsersbond naar alle voorzieningen gekeken en waar mogelijk worden deze aangepast. Dit houdt in dat een aantal aansluitingen de komende tijd worden verbeterd, zoals in de Koedijkerstraat ter hoogte van de tunnel Rekerdijk, de oversteek bij de Zeswielen en de oversteek bij de Herenweg. Ook het asfalteren van het fietspad langs de Koedijkerstraat en de Hoornseweg valt onder de verbeteringen. Daarnaast worden er naast alle verbeteringen ook nieuwe fietspaden gerealiseerd aan de Zeswielen en in de Drechterwaard tussen NS-station Alkmaar-Noord en viaduct Nollenweg.

bron:Gemeente Alkmaar