Na een lange carrière van achttien jaar in de Haagse politiek heeft Hans Hoogervorst besloten een andere wending aan zijn loopbaan te geven.“Ik heb belangrijke hervormingen mogen doorvoeren, zowel in de gezondheidszorg als in de sociale zekerheid. Ik denk dat een mooi moment is aangebroken om alle ervaring die ik heb opgedaan elders in de maatschappij te benutten. Bovendien zit ik nu in een fase van mijn leven dat als ik nog echt iets anders wil, het nog kan. Als ik nog langer in de politiek blijf, wordt dat moeilijker”.

Hans Hoogervorst was vanaf 1988 beleidsmedewerker financiën bij de Tweede-Kamerfractie van de VVD en sinds 1994 lid van de Tweede Kamer. Als speechschrijver en medewerker van lijsttrekker Bolkestein speelde hij een belangrijke rol in de campagnes van 1994 en 1998. De VVD behaalde toen maar liefst 31 respectievelijk 38 zetels. Tijdens zijn kamerlidmaatschap was hij woordvoerder financiën.
In 1998 werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken in Paars II. In die periode heeft hij fundamentele aanpassingen in de uitvoering van de WAO doorgevoerd. In het eerste kabinet-Balkenende was hij minister van Financiën en heeft hij de begroting 2003 met zeer omvangrijke ombuigingen door de Kamer geloosd. Na de val van de coalitie CDA-VVD-LPF werd hij in Balkenende II verantwoordelijk voor het departement voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij is de eerste minister van Volksgezondheid in decennia die er in is geslaagd een ingrijpende en omstreden hervorming van het ziektekostenstelsel zonder grote problemen door te voeren.

Na de verkiezingen van 22 november zal Hans Hoogervorst de actieve politiek verlaten. Maar tot die tijd zal hij zich voor de landelijke verkiezingen inzetten als campagneleider van de VVD.

bron:VVD