Veel sporters vragen zich af of ze wel een hartslagmeter nodig hebben, anderen vragen zich af of de de hartslagmeter wel optimaal gebruiken? In dit artikel proberen wij uit te leggen wat het nut is van het trainen met een hartslagmeter en hoe u optimaal gebruik kunt maken van uw hartslagmeter.

Beginners
Een hartslagmeter is voor beginners een persoonlijke begeleider, een trainer die een betrouwbaar advies geeft over het gekozen looptempo. Juist voor beginners, die vaak niet goed kunnen inschatten of het aangehouden tempo hen te vroeg zal opbreken, geeft de hartslagmeter waardevolle informatie. Iedereen zal het met ons eens zijn dat een te hoog aanvangstempo kan leiden tot een onbedoelde korte training. Daarentagen kan een te laag aanvangstempo leiden tot een lange duurloop, waar de gewrichten en spieren van een beginnen nog niet op ingesteld zijn.

Omdat de hartslag een goede graadmeter is voor de intensiteit van de belasting, is een hartslagmeter een goed meetinstrument om de kwaliteit van de inspanningen zichtbaar te maken. De hartslagmeter helpt u om uw training bij te sturen!

Gevorderden
Voor de gevorderden is de hartslagmeter een goed middel om de trainingsintensiteit te bewaken. Waar de beginnener moet worden behoedt voor een te hoog tempo, kan de ervaren loper zich ervan vergewissen dat het hoge tempo het juist is, en of reeds voldoende inspanning is verzet. De ervaren loper kan met de hartslagmeter controleren of hij voldoende traint of dat het tempo nog wat omhoog kan worden bijgeschroefd.

Maximale hartfrequentie
De belangrijkse parameter bij het trainen met een hartslagmeter is de maximale hartfrequentie. U kunt de maximale hartfrequentie vaststellen door zes maal een minuut voluit te lopen met daartussen een rustpauze van dertig seconden. Het aantal hartslagen per minuut wat u na deze inspanning constateert is uw maximale hartfrequentie.

Concluderend kunnen we stellen dat het trainen met een hartslagmeter voor zowel beginnens als ervaren lopers een belangrijk instrument is om de intensteit van de training of webstrijd te bepalen.

Bij SeeYourHeartBeat.com kunt u terecht voor hartslagmeters van Suunto, Garmin, Polar en Globalsat. Wij leveren hartslagmeters voor fietsen, hardlopen, fitness, multisport en paarden. Kortom see your heart beat!