De HBO-prijs van het project "Verborgen vetten" van het Voedingscentrum is gewonnen door de HAS in Den Bosch. Een groep studenten van deze opleiding slaagde erin een candybar te ontwikkelen met minder verzadigd vet en transvet.

De hoofdprijs, een bedrag van à¢?¬ 500,-, is uitgereikt door dr. ir. R. Dortland, directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarnaast waren er vier opleidingsprijzen van à¢?¬ 250,-. Deze gingen naar de Hogeschool Arnhem Nijmegen (pizza), de Hogeschool Zuyd Sittard (cake), de Hanzehogeschool Groningen (een aanpassing op de Wereldgerechten van Knorr) en het Van Hall Instituut Leeuwarden (candybar). De uitreiking vond plaats tijdens het minisymposium Verborgen Vetten, op 27 mei.

Stimuleren gezondheidsbewustzijn
Opdracht bij de prijsvraag was een product te ontwikkelen met weinig verzadigd vet en transvet en niet te veel energie. Het was ook mogelijk een bestaand product aan te passen. Op die manier kan de consumptie van ongezonde vetten worden verminderd, terwijl ook een bijdrage wordt geleverd aan het voorkomen van overgewicht. Het Voedingscentrum schreef de prijsvraag uit omdat opleidingen een belangrijke rol hebben in het gezondheidsbewust maken van de toekomstige productontwikkelaars en productmanagers.

Bijdrage gezondheidswinst
Aan de prijsvraag deden zes HBO-opleidingen mee. In de meeste gevallen werd de prijsvraag geïntegreerd in het bestaande lesprogramma. Uiteindelijk waren er twintig inzendingen. De jury, die bestond uit afgevaardigden van de retail, de industrie, het ministerie van VWS en het Voedingscentrum, heeft hieruit vijf nominaties geselecteerd.

De inzendingen werden beoordeeld op maatschappelijke, voedingstechnische en marketing-technische criteria. Zo wogen bijvoorbeeld de bijdrage in de te behalen gezondheidswinst en het gehalte verzadigd vet zwaar mee.

Project ´Verborgen vetten'

De HBO-prijs maakt deel uit van het project ´Verborgen vetten' van het Voedingscentrum. Dit project is in 2003 gestart en wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Hoofddoel van het project is het verminderen van de consumptie van verzadigd vet en transvet. Het project richt zich zowel op de consument als de industrie. Om de vraag naar gezonde producten te stimuleren, moet de kennis en het inzicht van de consument op het gebied van verborgen vet worden verbeterd. Daarnaast moet de industrie worden gestimuleerd meer producten met een optimale vetzuursamenstelling op de markt te brengen.

bron:Voedingscentrum