FNV Bondgenoten gaat dondermiddag minister Peijs van Verkeer en Waterstaat een petitie aanbieden. De petitie is ondertekend door 3500 Nederlandse havenwerkers en vraagt de minister onder het motto 'Stop Port Package 2', de ontwerptekst voor de Europese Havendienstenrichtlijn van de agenda van de Europese Transport Ministerraad te halen.

Het aanbieden van de handtekeningen gebeurt precies twee jaar na de grote demonstratie in Rotterdam tegen de eerste versie van de richtlijn. Die demonstratie had succes: het Europese parlement keurde die af. Port Package 2 wil, net als zijn voorganger, de zelfafhandeling van scheepslading door bemanningsleden en niet opgeleide gelegenheidsarbeiders toelaten. Dit is in strijd met de internationale conventie ILO137. Die bepaalt dat al het havenwerk moet worden uitgevoerd door erkende, opgeleide havenarbeiders.

Inmiddels hebben een tweetal commissies van het Europees Parlement met ruime meerderheid de Europese Havenrichtlijn verworpen. Dit is gebeurd in de Europese commissie Interne Markten en de Europese Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook heeft er in de afgelopen maanden in opdracht van Minister Peijs een impact assesment plaats gevonden. De uitkomst van dit onderzoek is vernietigend voor de nieuwe havenrichtlijn. De argumenten van de Europese havenvakbonden tijdens Port Package 1 worden nu onderschreven door het onderzoeksbureau Deloitte.

bron:FNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular