AEBT-werknemers zullen het schip met soja dat morgenmiddag arriveert aan de kade van hun bedrijf in Europoort niet lossen. Dit is het startsein voor een 48-uursstaking van de 50 havenwerkers om alsnog een goede CAO af te sluiten. Het ultimatum aan de directie liep vannacht af. 'De werkgever heeft niet gereageerd, dus we beginnen met acties als het eerste schip komt', zegt vakbondsbestuurder Ruud Wennekes.

Het conflict over de CAO bij AEBT draait om de loonsverhoging en de automatische prijscompensatie. De werkgever biedt een loonsverhoging van 1,75 procent waarin deze is verwerkt. FNV Bondgenoten eist een loonsverhoging bovenop de prijscompensatie van 0,5 procent in 2006 en 1 procent in zowel 2007 als 2008. De onderhandelingen over de nieuwe, driejarige CAO liepen eind februari stuk. De werkgever kwam eind april alsnog met een eindbod dat de bond met een negatief advies aan de leden voorlegde. Zij stemden afgelopen woensdag in met mogelijke acties.
Vandaag stuurt FNV Bondgenoten nog een ultimatum. Dit keer gericht op de CAO voor de driehonderd werknemers van ADM Europoort, de sojaverwerkende fabriek direct achter het overslagbedrijf. De fabrieksarbeiders nemen de actie van het overslagpersoneel naadloos over als de directie niet tot inkeer komt. Bij ADM Europoort liep het overleg over de CAO ook vast. Daarnaast speelt een conflict
over een reorganisatie waarbij vijftien banen verloren gaan. De vakbond accepteert het banenverlies niet. In de onderhandelingen over de CAO kwamen de partijen niet op één lijn over het loon en de pensioenpremie alsmede de loondoorbetaling bij ziekte en ontslagbescherming voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten in de categorie tot 35 procent. De werkgever bood 3,75 procent voor 31 maanden, terwijl FNV Bondgenoten 4 procent voor 28 maanden eist. De pensioenpremie gaat wat de directie betreft met 0,4 procent omhoog. Woensdag wezen de werknemers in de fabriek net als hun collega's in het overslagbedrijf het eindbod van hun directie af.
Aanvankelijk was het de bedoeling om na de overname van het overslagbedrijf AEBT de werknemers onder één cao te brengen. In november zag ADM Europoort af van een harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden omdat FNV Bondgenoten vasthield aan de automatische prijscompensatie voor de havenwerkers. De directie wilde dat principe niet in de fabriek invoeren.
bron:FNV