In het Rembrandthuis gaf Rembrandt gedurende twee decennia les aan tientallen leerlingen. Van 20 tot 24 februari kunnen bezoekers van het museum in zijn Schildercaemer meekijken over de schouder van een hedendaagse leerling van de 17e eeuwse kunstenaar. René Klarenbeek zal, in het kader van zijn Rembrandt Pupil Project, in Rembrandts atelier vier variaties schilderen op een werk van zijn leermeester.

Rembrandt woonde en werkte van 1639 tot 1658 in het koopmanshuis aan de Jodenbreestraat, tegenwoordig Museum Het Rembrandthuis. Hier had de Hollandse meester niet alleen zijn atelier en een kunsthandel maar gaf hij ook les aan tientallen leerlingen, waaronder Govert Flinck en Ferdinand Bol.
De Haagse Klarenbeek wil de inmiddels verdwenen meester-leerling-relatie nieuw leven inblazen door alsnog bij de schilder in de leer te gaan. In het door hem geïnitieerde Rembrandt Pupil Project wordt uitvoerig en nauwgezet studie gemaakt van de schilderijen, tekeningen en etsen van Rembrandt, vooral van de werkmethodes zoals die in zijn schildersatelier gangbaar waren. Om zijn techniek te vervolmaken werkte René Klarenbeek in musea in diverse landen om de beste werken van zijn meester nauwgezet na te schilderen. Alle vorderingen zijn op de speciale projectsite www.rembrandtpupil.com te volgen.
Van 20 tot en met 24 februari is René Klarenbeek aan het werk in Museum Het Rembrandthuis. In De Groote Schildercaemer schildert hij vier variaties op Rembrandts 'Studie van een oude man in profiel' (1661).  Dit paneel is recent aan het oeuvre van de meester toegevoegd en zal vanaf 1 april ook te zien zijn op de tentoonstelling Rembrandt - Zoektocht van een genie. Dankzij het bijzondere initiatief van het Rembrandt Pupil Project kunnen bezoekers een week lang van 10.00 tot 17.00 uur in het atelier van de kunstenaar de geur van lijnolie opsnuiven en ontdekken hoe Rembrandt en zijn leerlingen er ooit hebben gewerkt.
bron:Museum Rembrandthuis