Op 15 mei om 10.30 uur kreeg de heer J.L. Jansen uit Zelhem tijdens de Achterhoekse Paardendagen uit handen van burgemeester Van der Wende van Bronckhorst een koninklijke onderscheiding uitgereikt (ridder in de orde van Oranje Nassau).

Hij kreeg de onderscheiding voor zijn betrokkenheid bij de Stichting Concours Hippique Zelhem (penningmeester- administrateur van 1984-2004). In 1983 heeft de stichting nauwere banden aangehaald met de toenmalige 'Zelhemse Paardendagen' die werden georganiseerd door de Landelijke Rijvereniging Zelhem en de Ponyclub Zelhem. Jansen was ook bestuurslid van de Ponyclub Zelhem. Mede door zijn inspanningen zijn de Zelhemse Paardedagen uitgegroeid tot de huidige 'Achterhoekse Paardendagen', à©à©n van de meest veelzijdige hippische paarden- sportevenementen in Nederland die door duizenden mensen worden bezocht. Verder is op zijn initiatief het Regioplatform in het leven geroepen. Dit platform is bedoeld om bedrijfsleven en politiek (provincie en (regio)gemeenten) bij elkaar te brengen tijdens het evenement. Ook besteedt hij veel aandacht aan het educatieve aspect van de Paardendagen. Op zijn initiatief is gestart met rondleidingen tijdens het evenement door ervaren gidsen die het publiek nader kennis laten maken met diverse onderdelen van de hippische sport, zoals dressuur, springen en samengestelde wedstrijd mengsport.

Daarnaast is Jansen vanaf 1999 tot heden voorzitter van de VVV Zelhem. Op het moment van zijn aantreden was de organisatie voorzichtig begonnen aan de eerste poging tot regio- nalisering van het aantal VVV's in de Achterhoek. Hij belandde midden in een moeizaam proces. Mede dankzij hem is de regionalisering toch een groot succes geworden. Binnenkort wordt de VVV Achterhoek opgericht. Naast de werkzaamheden die voortvloeien uit dit voorzitterschap, neemt hij als afgevaardigde deel aan het werk van gemeentelijke commissies en werkgroepen. Ook heeft hij veel aan productontwikkeling gedaan. Het beste voorbeeld hiervan is de Zeslandschappen Fietsroute en sinds kort ook de Zeslandschappen Wandel- route.

Tot slot is hij bestuurslid van de Stichting Nederlands Watermuseum in Arnhem.

Het mag duidelijk zijn dat de heer Jansen zich geruime tijd voor de samenleving heeft inge- spannen. De aard, duur, diversiteit, maatschappelijke betekenis en uitstraling van zijn activiteiten hebben tot de koninklijke onderscheiding geleid.

bron:Gemeente Bronckhorst