Woensdag 26 juli is aan het eind van de middag (lokale tijd) in Afghanistan een civiele helikopter neergestort. In het toestel bevonden zich onder anderen twee Nederlandse militairen, een luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht en een sergeant van de Koninklijke Landmacht. Beiden zijn werkzaam bij het contingentscommando in Kabul. Het is nog onduidelijk wat het lot is van de inzittenden.

Het ongeval vond plaats onder slechte weersomstandigheden in bergachtig gebied, in de provincie Paktia in Oost Afghanistan. Een reddingsteam heeft tot laat in de avond getracht het verongelukte toestel op te sporen. Door de onherbergzaamheid van het gebied, het slechte weer en de invallende duisternis heeft het team zijn zoektocht moeten staken. Morgen zal bij het eerste daglicht een nieuwe poging worden gedaan.

De helikopter van het type MI-8 (HIP) was ingehuurd door een civiel beveiligingsbedrijf dat werkzaam is in Afghanistan. Het toestel was op weg van Kabul naar het Provinciaal Reconstructie Team in Khost (Paktia).
De Nederlandse militairen hadden de opdracht te bezien of de op dat kamp toegepaste beveiliging eventueel toepasbaar zou kunnen zijn voor onze eigen bases in Tarin Kowt en Deh Rawod.

De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. De familie van de betrokken militairen is inmiddels over het ongeval geïnformeerd.

bron:MinDef