Op zondag 25 september 2005 heeft Stichting Het Indisch Huis een Branie award uitgereikt aan schrijfster Hella S. Haasse voor haar bijzondere verdiensten aan de Indische literatuur. Hoewel de positie van Haasse in de Indische literatuur niet eenduidig was, heeft ze inmiddels ook in de Indische letteren een vaste en unieke plaats verworven. Deze kwestie wordt ondermeer uitgelicht in de documentaire 'Hella S. Haasse. Een Filmisch Debat', die afgelopen zondag in premià¨re ging in het Filmhuis Den Haag.

De uitreiking van de Branie award vormde onderdeel van de presentatie van de documentaire 'Hella S. Haasse. Een Filmisch Debat' dat door Stichting Het Indisch Huis in samenwerking met het Filmhuis Den Haag in het kader van de Indische zomer werd georganiseerd. In dit 'debat-op-film' (research Esther Captain, camerawerk Stanley Hillebrandt en Sabina de Rozario, allen verbonden aan Stichting Het Indisch Huis) staan de boeken centraal die Hella S. Haasse over Indië geschreven heeft. Collega-auteurs, lezers, uitgevers, boekverkopers en wetenschappers gaan dieper in op de betekenis van Haasse's werk waarbij vooral wordt gekeken naar de Indische identiteit, de rol van de Tweede Wereldoorlog, en het (terug-) gaan naar Indonesië.

Auteur Hella S. Haasse, geboren in 1918 in Batavia (het huidige Jakarta, Indonesië), is à©à©n van de meest geliefde schrijfsters van Nederland. Ze ontving talloze literaire prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. In maart 2005 schonk zij haar persoonlijke Indische Bibliotheek aan Het Indisch Huis in Den Haag. Met deze bijzondere schenking onderstreepte de schrijfster de innige verbondenheid met haar geboorteland. Het oeuvre van Haasse is omvangrijk en telt diverse historische romans over verschillende culturen en periodes. Het zijn vooral de boeken over Indië die bij het grote publiek populair zijn. De novelles Oeroeg en Sleuteloog en de roman Heren van de thee zijn best-sellers, waarmee Haasse al meer dan vijftig jaar lang een lezerspubliek van jong en oud weet te bereiken.

De Branie award

De Branie is een prijs die wordt uitgereikt tijdens het Branie Festival dat jaarlijks door Het Indisch Huis wordt georganiseerd. Branie staat voor iemand met lef, voor een persoon die zich op een gedurfde, positieve manier wil onderscheiden van anderen. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen die veel voor de Indische gemeenschap betekenen.

De Branie is een bronzen sculptuur, ontworpen door Indisch Huis-directeur en kunstenaar Stanley Hillebrandt. De cirkel met daarin een zestal verschillende gezichten symboliseert de diversiteit van de Indische gemeenschap. Deze bestaat immers uit mensen met een heel verschillende geschiedenis, achtergrond, ervaringen, uiterlijk en leeftijd. Wat ze delen is hun oorsprong in de Euraziatische mengcultuur, resultaat van de ontmoeting tussen Nederlanders en Indonesiërs. Al deze personen samen vormen de wortels en de uitlopers van de Indische gemeenschap.

bron:Stichting het Indisch Huis