Na de promotie van Heracles Almelo naar de Eredivisie, zal de club een nieuwe kunstgrasveld krijgen, gebaseerd op de nieuwste Thiolon(r)Grass technologie van Ten Cate. In nauwe samenwerking met vooraanstaande test- en onderzoeksinstituten, heeft Ten Cate Thiolon een nieuwe gepatenteerde vezel ontwikkeld, Thiolon Xtreme(r). Het nieuwe veld zal geïnstalleerd worden door een consortium van Ten Cate, Arcadis en Edel Grass.

In mei 2005 werd Heracles Almelo de eerste kampioen in het betaald voetbal op kunstgras, waardoor kunstgras komend seizoen geïntroduceerd zal worden in de hoogste competitie van het Nederlandse voetbal. Het huidige veld in het Polman Stadion is twee jaar oud. Heracles Almelo begon met het spelen op kunstgras als onderdeel van een pilot van UEFA, waarbij verschillende Europese clubs twee seizoenen lang op kunstgras speelden. Deze pilot leverde veel waardevolle informatie op ten gunste van nieuwe ontwikkelingen. Het doel van de nieuwe mat is het voldoen aan de hoogste gezamenlijke UEFA en FIFA normen, welke van groot belang zijn voor de introductie van kunstgras op het hoogste voetbalniveau.

Aangezien kunstgras pas recentelijk ontdekt is voor topvoetbal, momenteel nog hoofdzakelijk voor trainingsdoeleinden, hebben de afgelopen twee jaar veel nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden. De industrie en de voetbalbonden hebben veel energie gestoken in het ontwikkelen en certificeren van kunstgras voor gebruik in de voetbalcompetities. Een groeiend aantal nationale voetbalbonden accepteert nu het gebruik van kunstgras in de hoogste divisie. Verder hebben UEFA en FIFA onlangs de krachten gebundeld om standaarden te formuleren voor speelvelden van hoge kwaliteit. Dit heeft geleid tot het 'FIFA Recommended 1 STAR en 2 STAR Concept'.

Ook Ten Cate streeft naar optimale condities voor het spelen op kunstgras op top niveau, gebaseerd op hoge kwaliteit, veiligheid en duurzame velden. Dit is van groot belang in het acceptatieproces. In het verleden varieerde de ervaringen van spelers met kunstgras, met als oorzaak verschillende en minder geavanceerde kunstgrasvelden, waarvan sommigen niet eens ontworpen waren om voetbal op te spelen. De nieuwste ontwikkelingen spelen zich af op het gebied van slidingmogelijkheden van zowel grasvezels als het infill materiaal. De speeleigenschappen worden verder bepaald door een nieuw ontwikkelde carpet backing en, wanneer nodig, een schokabsorberende laag in de sub-base. Het infillmateriaal draagt niet alleen bij aan de schokabsorptie, maar is ook specifiek ontworpen voor gebruik in een professioneel stadion. Hiernaast is het nieuwe professionele veld getest om natuurlijk over te komen bij televisie-uitzendingen.

Het doel voor het komende seizoen is om minimaal drie vergelijkbare velden van dezelfde hoge kwaliteit in Nederland gereed te hebben bij de competitiestart, zodat ook voldoende trainingsfaciliteiten kunnen worden aangeboden op deze ondergrond.
Het nieuwe veld van Heracles Almelo is vergelijkbaar met het veld dat in oktober 2004 bij de Amsterdam Arena is aangelegd, welke gebruikt wordt voor de trainingen van AFC Ajax. In de loop van dit jaar zal ook de KNVB een zelfde type veld krijgen op haar trainingscomplex in Zeist. Deze drie velden kunnen als 'benchmark' dienen voor de ervaringen van spelers in de Nederlandse hoogste divisie. Het doel is dat deze velden kunnen voldoen aan de standaarden van het FIFA Recommended 1 STAR en 2 STAR Concept.

bron:Ten Cate