Herman Vosman, docent Grieks aan het RK Gymnasium Juvenaat H. Hart uit Bergen op Zoom heeft de titel Docent 2005 gewonnen. In de finale van het NCRV-radioporgramma Buzz, streden drie finalisten: Arno Somers (docent tekenen) van het College Den Hulster uit Venlo, Herman Vosman (docent Grieks) van het RK Gymnasium Juvenaat H. Hart uit Bergen op Zoom en Bert van Rooijen (docent wiskunde) van het Fioretti College uit Lisse. 

De drie kandidaten moesten twee vragen beantwoorden; à©à©n over het onderwijs en à©à©n over het welbehagen van de leerlingen. Daarnaast moesten zij à©à©n minuut lesgeven. Vosman deed dit over de relatie tussen de Griekse Oudheid en de moderne tijd; thema's als Ajax, supportersrellen en Nikes passeerden in 1 minuut de revue.

Premier Balkenende feliciteerde hem in de uitzending namens de hele regering met het behalen van de titel. Vosman zelf bleef nuchter onder de lofprijzingen:' Ik voel me gevleid. Het is niet als bij het voetballen, Je hoeft niet perse de beker te winnen. Als je bij de eerste 3 bent is dat al genoeg. Ik blijf desondanks heel gewoon'.

In de afgelopen weken voerde docent Vosman samen met zijn leerlingen diverse opdrachten uit. Zo nam hij ze mee naar het Duitse Xanten, waar hij les gaf over zijn passie, de Klassieke Oudheid. Naast de Docent 2005-bokaal won hij een nieuwe fiets en gaat hij samen met leerlingen van zijn promotieteam naar een concert in Tivoli in Utrecht.

De verkiezing van Docent 2005 is een project van het NCRV-radioprogramma BuZz op 3FM en de website www.scholieren.com, de grootste online scholierencommunity van Nederland in samenwerking met de Onderwijsbond CNV. Op de website www.docent2005.nl hebben ruim 1300 docenten meegedaan, die zijn genomineerd door 24.000 middelbare scholieren.
 
bron:CNV Onderwijsbond