Minister Veerman (LNV) stelt de komende drie jaar ongeveer 35 miljoen euro beschikbaar voor herstructurering van de Noordzeevisserij. Er komt een garantieregeling om investeringen van bedrijven in de visserij te ondersteunen. Dit schrijft minister Veerman (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer. De brief is een reactie op het rapport 'Vissen met tegenwind' van de Taskforce Duurzame Noordzeevisserij. Deze Taskforce werd ingesteld vanwege de snel verslechterde economische situatie in de Noordzeevisserij.

Veerman wil de veranderingen die nodig zijn in de visserijsector ondersteunen. Dit doet hij met beleid en regelgeving, het geven van ruimte aan innovatie en door financiële middelen. Om de investeringen van de visserijsector te ondersteunen, kondigt Veerman een garantieregeling aan. Deze regeling biedt steun aan bedrijven die een goed bedrijfsplan hebben, maar niet voldoende zekerheden hebben om de financiering van investeringen rond te krijgen. De regeling kan, na goedkeuring door de Europese Unie, in het najaar van 2006 in werking treden.

Visserij Innovatieplatform
Minister Veerman stelt daarnaast een Visserij Innovatieplatform in. Dit platform moet met ideeën, adviezen en samenwerking gaan zorgen voor innovatie in de zeevisserij .

Proefprojecten
Veerman stelt 0,5 miljoen euro beschikbaar voor proefprojecten om kosten te besparen, de negatieve effecten op de natuur te verminderen en de kwaliteit te verhogen ( bijvoorbeeld met lichter vistuig). Deze projecten worden door groepen vissers uitgevoerd.

Bron: LNV