De Gouden Griffel 2005, de jaarlijkse prijs voor het mooiste, oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek gaat naar Het boek van alle dingen van Guus Kuijer. Dit is dinsdagavond bekendgemaakt tijdens het Magisch Kinderboekenbal in Amsterdam, de opening van de 51ste Kinderboekenweek.

Het is de vierde Gouden Griffel voor Guus Kuijer (Amsterdam, 1942). In 1976 kreeg hij voor Met de poppen gooien zijn eerste Gouden Griffel. Het boek was zijn debuut als kinderboekauteur. Ook het laatste deel in de reeks over Madelief, Krassen in het tafelblad, werd bekroond met een Gouden Griffel (1979). Hij ontving 21 jaar later (in 2000) de Gouden Griffel voor zijn eerste boek over Polleke Voor altijd samen, amen. In 1979 kreeg Guus Kuijer voor zijn gehele oeuvre de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Dit jaar ontving hij voor Het boek van alle dingen (Em. Querido's Uitgeverij) tevens de Vlaamse Jeugdliteratuurprijs De Gouden Uil.

Het boek van alle dingen vertelt het verhaal over de jeugd van de negenjarige jongen Thomas, die in de jaren vijftig opgroeit in een streng protestants milieu. Vanuit zijn rechtlijnige geloofsopvatting tiranniseert de vader van Thomas het gezinsleven. Langs de weg van geleidelijkheid en met behulp van een buurvrouw weet de jongen zijn angst te overwinnen en uit de verstikkende sfeer te ontsnappen. ´Het thema van de godsdienstige onderdrukking is helaas bijzonder eigentijds en actueel', aldus het juryrapport.

Ook de vijf Zilveren Griffels 2005 zijn dinsdag uitgereikt. Deze zijn voor Waarom jij er bent van Wolf Erlbruch, Waarom een buitenboordmotor eenzaam is van Joke van Leeuwen, De Noordenwindheks van Daan Remmerts de Vries, De twaalfde man van Hilde Vandermeeren en voor Cheffie is de baas van Kaat Vrancken. De Griffels worden door de Stichting CPNB toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, dit jaar onder voorzitterschap van Cathy Spierenburg.

De Kinderboekenweek 2005 vindt plaats van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober onder het motto De Toveracademie - Boeken vol magie. Het Kinderboekenweekgeschenk 2005 Wat rijmt er op puree? van Edward van de Vendel verschijnt in een recordoplage van 390.000 exemplaren. Ook het Prentenboekje Waar ben je Kleine Beer? van het prentenboekenpaar Martin Waddell en Barbara Firth, heeft met 188.000 exemplaren de hoogste oplage ooit.

bron:CPNB