Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft bekend gemaakt dat bij een patiënt in Utrecht de ziekte Variant van Creutzfeldt-Jakob is vastgesteld. Deze hersenziekte houdt verband met BSE bij koeien, ook bekend als gekkekoeienziekte. Er is geen reden ongerust te zijn over het eten van rundvlees

Een pakket maatregelen garandeert de veiligheid van rundvlees en producten van rundvlees die voor consumptie worden aangeboden.

Dit is het eerste geval van de ziekte Variant van Creutzfeldt-Jakob in Nederland. De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame hersenziekte bij mensen die van dezelfde soort lijkt te zijn als BSE bij koeien. BSE werd in 1986 voor het eerst ontdekt in Engeland. Inmiddels hebben alle Europese landen en enkele landen daarbuiten strikte maatregelen genomen om BSE uit te bannen en te voorkomen dat mensen ziek worden via het eten van besmet vlees.

Dat iemand ondanks de vele maatregelen toch ziek wordt, kan een gevolg zijn van de lange incubatietijd van deze ziekte. Dit is de periode tussen besmetting en ziekte. Mogelijk is dit ziektegeval een gevolg van besmetting tijdens de periode dat er nog geen uitgebreide veiligheidsmaatregelen waren tegen BSE. Ook zijn er nieuwe inzichten in de oorzaak en overdracht van de Variant van Creutzfeld-Jakob. Sinds kort bestaat het vermoeden dat de ziekte ook via bloed kan worden overgedragen. De oorzaak van dit geval wordt nader onderzocht.

bron:Voedingscentrum

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular