De politie, haar veiligheidspartners en de gemeenten Beek, Maastricht, Margraten en Valkenburg vinden dat het bezoek van president George W. Bush een feest moet worden. In gezamenlijkheid verzorgen zij een pakket maatregelen dat moet zorgen voor een ordelijk verloop van het presidentiële bezoek op 7 en 8 mei. Uitgangspunt hierbij is de veiligheid van de Amerikaanse delegatie, de inwoners en bezoekers van Zuid-Limburg. De overlast voor het publiek zal zo beperkt mogelijk worden gehouden.

De politie heeft in samenwerking met haar partners een serie beveiligingsmaatregelen getroffen. Zij zal deze bespreken met de Amerikaanse veiligheidsdienst. Daarbij zal een balans moeten worden gevonden tussen de eisen van de Nederlandse overheidsdiensten en de Amerikaanse veiligheidsopvattingen. In de week voor het bezoek zullen enkele honderden Amerikaanse kwartiermakers in de regio aanwezig zijn. De hieronder vermelde mededelingen hebben hierdoor een voorlopige status en wijzigingen op het scenario zijn mogelijk.

President Bush zal zaterdagavond 7 mei in de avonduren landen op Maastricht Aachen Airport waarna een `meeting to greet' zal plaatsvinden op de luchthaven. De ontvangst op de luchthaven zal geschieden door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de heer B.R. Bot in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur C. Sobel. Hierna vertrekt de president met zijn gezelschap, onder wie zijn echtgenote Laura en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken mevrouw W. Rice, naar Chà¢teau Sint Gerlach in Houthem in de gemeente Valkenburg aan de Geul. De overige gasten verblijven in hotels in de omgeving, voornamelijk in Maastricht, die daarvoor geheel zijn afgehuurd.
Op zondagochtend 8 mei zal een ontbijtbespreking plaatsvinden tussen president Bush en minister-president J.P. Balkenende. Aansluitend praat de president met een tiental Amerikaanse en Nederlandse jongeren, waarna hij zich naar de militaire begraafplaats in Margraten zal begeven. Hare Majesteit Koningin Beatrix zal president Bush op de begraafplaats ontvangen. Tegen het einde van de ochtend zal het presidentiële gezelschap de regio weer verlaten.

Het vliegverkeer zal tijdens het bezoek beperkt worden stilgelegd. De lijnvluchten zullen hiervan geen hinder ondervinden. De president zal zaterdag met zijn gezelschap, onder escorte van motorrijders, via de A2 en de A79 naar Houthem Sint Gerlach rijden. Vanuit de lucht zal een politiehelikopter het presidentiële gezelschap begeleiden. De A2 zal enkele uren tevoren vanaf Eindhoven verkeersluw worden gemaakt. Korte tijd voor de komst van de president zal de A2, vanaf verkeersknooppunt Kerensheide tot aan stadion De Geusselt in Maastricht, voor alle verkeer worden afgesloten.

Op zondagmorgen zal het presidentiële gezelschap via de A79, de A2 en de Stadstraverse via Heer en Cadier en Keer naar het militaire kerkhof in Margraten rijden. Ook zondag zullen de betreffende wegen korte tijd tevoren worden afgesloten voor alle verkeer. Wel zal het mogelijk blijven om de wegen op enkele plaatsen over te steken. Deze maatregelen zullen van kracht blijven totdat het gezelschap de regio, rond het middaguur, heeft verlaten.

De bezoekers aan het militaire kerkhof in Margraten zullen bij de veilinghallen worden opgevangen. Vervolgens zullen de gescreende bezoekers per bus naar het kerkhof worden vervoerd. Een en ander houdt in dat bezoekers al vroeg aanwezig zullen moeten zijn. Ook moeten zij rekening houden met het feit dat het enige tijd in beslag neemt voordat zij Margraten weer kunnen verlaten.

Met ingang van 25 april zal een callcenter zijn ingericht waar burgers telefonisch antwoord kunnen krijgen op hun vragen. Het callcenter is bereikbaar onder telefoonnummer (043) 350 50 25 en is geopend op werkdagen tussen 09.00 uur en 21.00 uur en op zaterdag 7 en zondag 8 mei. De inwoners en bezoekers kunnen op zaterdag 7 en zondag 8 mei met hun vragen ook terecht bij informatiebussen van de politie. Deze informatiebussen komen te staan in Cadier en Keer, Heer, Maastricht en Margraten. De exacte locaties zullen nog bekend worden gemaakt. De bewoners die aan de routes wonen die gevolgd worden door de presidentiële stoet, zullen binnenkort door middel van een brief worden geïnformeerd over specifieke maatregelen.

bron:Gemeente Maastricht

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular