Het Rijksmuseum stelt als eerste museum ter wereld een widget ter beschikking. Met deze widget is iedere dag een ander topstuk op je desktop te zien uit de schilderijenverzameling van het Rijksmuseum. Een klik op de muisknop geeft bovendien op de achterkant van het schilderij de naam van de kunstenaar, de titel van het werk à©n een link naar meer informatie over het meesterwerk op de website van het Rijksmuseum.

Kenners weten uiteraard wat een widget is. Voor niet-kenners: een widget is een piepklein en meestal goed vormgegeven computerprogrammaatje. Zo zijn er widgets waarmee je het nieuws kunt bijhouden, een widget voor de weersverwachting, een widget als rekenmachine, een widget waarmee je het laatste nieuws kunt zien enz. De widget van het Rijksmuseum geeft dus elke dag een nieuw schilderij uit zijn bijzonder rijke collectie kunstwerken.

Het Rijksmuseum ziet de widget als een van de innovatieve producten die het wil gaan inzetten om de collectie van het Rijksmuseum op verschillende manieren te ontsluiten. Met natuurlijk als uiteindelijk doel dat mensen verleid worden om de authentieke meesterwerken in het Rijksmuseum te komen bewonderen.

bron:Rijksmuseum