vrijdag 19 augustus en zaterdag 20 augustus 2005
Vandaag toenemende kans op onweer, morgen op de meeste plaatsen droog
De dag begint op de meeste plaatsen zonnig. Van het zuidwesten uit nadert echter een buienstoring. De bewolking is in het zuidwesten al toegenomen en Zeeland vallen de eerste onweersbuien. De buien trekken vanochtend langzaam noordoostwaarts. Tegen de middag is het midden van het land aan de beurt, later vanmiddag bereiken de buien de oostelijke provincies. In Groningen kan het misschien tot de vroege avond duren voordat het onweert.

Met name de buien later vandaag in het oosten van het land kunnen erg actief zijn. Er is daarbij ook kans op hagel en windstoten, lokaal kan vanmiddag en vanavond in het oosten uit die buien veel regen vallen. Mogelijk geeft dat daar, op lagergelegen plaatsen, reden tot wateroverlast. De maximumtemperatuur ligt in het zuidwesten op zo'n 21 graden, in het oosten en noordoosten kan het nog zeker 27 graden worden. De zwakke tot matige zuidoostenwind draait na het passeren van de buienlijn naar zuidwest tot west en is zwak tot matig, rond kracht 3.

Het weerbeeld voor zaterdag is nog wat onzeker en hangt af van de snelheid waarmee de buienstoring wegtrekt. Duidelijk is wel dat deze storing een einde maakt aan het kortdurende mooie zomerweer. Misschien dat er vannacht hier en daar mist ontstaat. Verder overheerst de bewolking zaterdag, al is er in het westen kans op wat zon. Verder is er met name in het oosten nog kans op een bui. Verder doet de temperatuur weer een dramatische stap terug, gemiddeld is het zo'n 19 of 20 graden. De wind is noordwest en zwak of matig.
vrijdag 19 augustus 2005 08.11 uur

bron:KNMI