vrijdag 16 december en zaterdag 17 december 2005
Onstuimig en nat. Op de wadden mogelijk noordwesterstorm.
Diepe depressie bij Denemarken trekt nog verder uitdiepend naar Polen en veroorzaakt in ons land veel wind. Boven land staat een vrij krachtig tot harde wind, aan de kust is de wind stormachtig en bij de Waddeneilanden staat een noordwesterstorm. Tevens kunnen er overal zware windstoten voorkomen. In de loop van de ochtend draait de wind naar het noordwesten.

 

Een buienlijn over het midden van het land trekt vanochtend naar het zuiden. Zuid van die lijn regen en motregen, noord ervan verspreide buien. Het blijft overwegend bewolkt hoewel er in de middag ook wel af en toe wat gaten in het wolkendek vallen. Het is op dit moment een graad of 9 en dat is dan ook meteen de maximumtemperatuur voor vandaag. Het koelt in de loop van de dag geleidelijk af naar een graad of 5 en in het noordoosten van het land kunnen er vanmiddag al wat natte sneeuwbuien vallen. Ook hagel en onweer is daar dan niet uit te sluiten.

In de avond neemt de wind tijdelijk wat af maar in de nacht trekt ze weer aan en kan langs de kust mogelijk opnieuw stormkracht bereiken. De aangevoerde lucht wordt gevoelig kouder en de kans op natte sneeuw neemt verder toe. De verwachting is nu dat er gedurende de tweede helft van de avond en de nacht ook droge sneeuw kan gaan vallen en dat die sneeuw ook kan blijven liggen, met name in de oostelijke helft van het land. In combinatie met de wind kan dat voor problemen zorgen en we adviseren om wat dat betreft de berichtgeving te blijven volgen.

Ook Zaterdag overdag kunnen wind en sneeuwbuien voor overlast gaan zorgen.
vrijdag 16 december 2005 08.09 uur

bron:KNMI