dinsdag 07 maart en woensdag 08 maart 2006
Perioden met zon en droog, vanavond van het westen uit sneeuw en regen
Lokaal is het de eerste uren nog glad door bevriezing van natte weggedeelten.
Op de nadering en passage van een rug van hoge luchtdruk is het vandaag een droge en ook tamelijk zonnige dag. De temperatuur loopt vanmiddag op veel plaatsen op tot 5 a 7 graden, bij weinig wind voelt dat waarschijnlijk best aangenaam aan. De zwakke tot matige wind, rond kracht 3, is eerst westelijk, later op de dag zuidelijk. In de namiddag neemt op nadering van een oceaanstoring de bewolking toe.

Er is enige onzekerheid over de precieze koers van de storing, een kleine depressie. Deze koers is sterk bepalend voor de neerslagsoort (regen/IJZEL of sneeuw). Voorlopig wijst de meest waarschijnlijke oplossing op een tamelijk noordelijke koers, noord van de Wadden langs.
Waarschijnlijk begint het vanavond laat in het zuidwesten te sneeuwen. De sneeuw gaat daar naar verwachting vrij snel over in natte sneeuw en daarna regen. Verder landinwaarts vindt de overgang van sneeuw naar regen plaats gedurende de nacht, in het oosten en noordoosten van het land kan het gevecht met de opdringende zachtere lucht tot woensdag in de middag duren. Met een beetje pech is er lokaal ook kans op IJZEL. Uiteindelijk gaat het later op de dag in het gehele land regenen en is de koude voorlopig verdreven. De temperatuur loopt woensdag op naar 3 graden in het noordoosten en 8 in het zuidwesten en zuiden van het land. De wind is vannacht aanvankelijk zuid tot zuidoost en matig, langs de kust komt een krachtige zuidooster te staan, 6 Bft. Gedurende de dag draait de wind naar zuidwest en neemt geleidelijk wat in kracht af.
Toch zit er voorlopig nog wel enige onzekerheid aan de verwachting voor woensdag. We schatten de kans dat het tot een Weeralarmsituatie voor sneeuw of mogelijk zelfs IJZEL zou kunnen komen vanaf laat vanavond, op zo'n 30%. In de loop van vandaag moet daarover meer zekerheid komen.

dinsdag 07 maart 2006 08.48 uur

bron:KNMI