Honderden burgers zijn het slachtoffer van hevige gevechten tussen zwaar bewapende groepen in Port-au-Prince, Haïti. Bijna de helft van alle patiënten die in de gezondheidsposten van Artsen zonder Grenzen behandeld worden voor verwondingen door het geweld, zijn vrouwen, kinderen en bejaarden. Volgens de slachtoffers werden zij zowel zonder opzet als moedwillig door de gewapende groepen in de stad beschoten.

Met name in de wijk Cité Soleil vinden er dagelijks hevige vuurgevechten plaats; hierdoor wordt het voor de inwoners uiterst moeilijk om medische zorg te krijgen. 'De situatie is zo onzeker: we weten nooit van tevoren of we onze gezondheidsposten, en daarmee de mensen die onze hulp nodig hebben, kunnen bereiken,'aldus Loris de Filippi, coördinator van Artsen zonder Grenzen in de wijk Cité Soleil. 'Wij vragen ook dat de veiligheid van humanitaire hulpverleners gerespecteerd wordt. Als wij ons werk niet kunnen doen, zullen zo'n 250 duizend mensen nauwelijks een mogelijkheid hebben om medische zorg te krijgen.' 'Verschillende groepen, waaronder de VN-missie in Haïti, verwijzen naar slachtoffers onder burgers als collateral damage,' vervolgt Loris de Filippi. 'Maar dat is geen geldig excuus om dag na dag zoveel levens in het kruisvuur te verwoesten.' Het geweld is al maanden gaande en is enorm toegenomen in de aanloop naar de verkiezingen. In drie maanden tijd voerden teams in het Choscal ziekenhuis en het Chapi gezondheidscentrum in de wijk Cité Soleil zo'n 12 duizend medische consulten uit en werden 800 spoedgevallen behandeld.
In de maand december werden 220 mensen met kogelwonden behandeld door medische teams van Artsen zonder Grenzen in het St. Joseph's traumacentrum in de wijk Turgeau en in het Choscal ziekenhuis in de wijk Cité Soleil. In het St. Joseph's in Turgeau hebben artsen en chirurgen daar vanaf december 2004 ongeveer 2.500 slachtoffers van geweld behandeld, waarvan 1.500 mensen verwond waren door kogels en 500 door messen.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1991 in Haïti. In Port-au-Prince werkt Artsen zonder Grenzen op vier locaties. In de wijk Cité Soleil in het Choscal ziekenhuis en het Chapi gezondheidscentrum en in twee nabijgelegen wijken: een centrum voor spoedeisende zorg voor verwondingen in Turgeau en een gezondheidspost in Decayette.
bron:AZG