Guus Hiddink heeft het weer geflikt. Voor de derde keer zal de ex-bondscoach actief zijn op de eindronde van een wereldkampioenschap. Hiddink leidde Australië woensdag in de play-off na ijzingwekkende strafschoppen langs Uruguay. De Aussies, volk met een groots sporthart, plaatsten zich daarmee voor het eerst sinds 1974 weer voor een WK.

In de geweldige atmosfeer van het Olympisch Stadion in Sydney gingen de Aussies hartstochtelijk op zoek naar een goal. Die kwam er na 35 minuten door Marco Bresciano. Daarmee waren beide landen weer in evenwicht. Zaterdag won Uruguay immers het eerste duel in Montevideo met 1-0.

In de resterende tijd werd er niet meer gescoord en ook verlenging bracht geen beslissing. Doelman Mark Schwarzer werd de grote held van de strafschoppenserie. Hij stopte de penalty's van Dario Rodriguez en Marcelo Zalayeta. Namens Australië had Mark Viduka de derde elfmeter naast geschoten, maar die fout werd meteen rechtgezet door doelman Schwarzer. John Aloisi benutte vervolgens de vierde strafschop feilloos en bracht daarmee zijn ploeg, het 85.000 koppige groen-geel op de tribunes en alle Aussies thuis voor de buis in extase.

Hiddink bleef uiterlijk opvallend koel in de immense feestvreugde die losbarstte in Sydney. De huidige PSV-trainer bereikte in 1998 met het Nederlands elftal de halve finale van het WK. Ook vier jaar later herhaalde hij dat kunststukje, nu met Zuid-Korea.

bron:KNVB