Minister Hirsch Ballin van Justitie levert de Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al D. uit aan de Verenigde Staten. Dat schrijft hij in een beschikking die de advocaat van Al D. heeft gekregen.

Een onderzoeksjury in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft de Nederlander vorig jaar al in staat van beschuldiging gesteld voor onder meer betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. De Nederlandse verdachte was de eerste persoon die in de VS voor terroristische activiteiten in Irak werd aangeklaagd.
De Hoge Raad besloot begin september al om de uitlevering van Al D. toe te staan. Daarna moest Hirsch Ballin het eindoordeel vellen.

Al D. vertelde tijdens een eerdere behandeling van zijn uitleveringszaak voor de rechtbank, dat hij was gedwongen tot het maken van filmopnamen in Fallujah in oktober 2003. Naar aanleiding van deze beelden werd hij in Amersfoort gearresteerd.

Al D. vreest dat hij in de VS geen eerlijk proces krijgt. Ook is hij bang tijdens zijn detentie in Amerika te worden gemarteld. De Amerikanen verdenken hem van samenzwering tot het plegen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.
Hirsch Ballin schrijft in zijn beschikking dat er volgens hem voldoende waarborgen zijn dat Al D. niet zal worden bericht voor een militaire rechtbank, maar voor een federale rechtbank. Daardoor zijn volgens de minister alle rechten voor en bescherming van de verdachte gewaarborgd.

Gelet op het geldende vertrouwensbeginsel vindt minister Hirsch Ballin dat ervan kan worden uitgegaan dat de Verenigde Staten zich zullen houden aan de toezegging dat Al D. geen risico loopt om te worden gefolterd. Hirsch Ballin heeft geen aanleiding om eraan te twijfelen dat de Amerikanen zich hier niet aan zullen houden.
 
bron:MinJus