Menige woningcorporatie zal op donderdag 29 september slecht of in het geheel niet
bereikbaar zijn. Met bussen komen medewerkers van corporaties naar het Beatrixgebouw in Utrecht. Daar organiseren FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV een actiedag om de eis voor een goede CAO kracht bij te zetten. Motto: Geen bonus voor sloop (loon)gebouw. Een unieke bijeenkomst, want nog nooit eerder hebben medewerkers van corporaties het werk neergelegd.

Medewerkers van corporaties die in groten getale naar een actiedag afreizen: een
opmerkelijk gegeven. Want deze sector is niet gewend aan actie. Dat het er nu toch van moet komen, ligt aan de onwrikbare opstelling van werkgeversorganisatie Aedes. Eind mei legden de werkgevers het CAO-overleg stil. Hierdoor wachten werknemers nu al negen maanden op een goede regeling van het pensioen. Hun koopkracht wordt steeds verder aangetast,terwijl iedereen vorig jaar al op de nullijn zat. Aedes wilde echter in de CAO-onderhandelingen alleen over pensioen praten als er een streep zou gaan door het twee jaar geleden overeengekomen loongebouw. De bonden vonden en vinden dat een oneigenlijke koppeling. 'FNV Bouw en Hout-en Bouwbond CNV zijn te allen tijde bereid tot hernieuwde onderhandelingen. Maar niet met dergelijke voorwaarden vooraf', zegt eerste onderhandelaar Mieke van Veldhuizen van FNV Bouw. Met de actiedag op 29 september onderstrepen FNV en CNV de noodzaak om opnieuw aan de CAO-tafel te komen:

'Corporatiemedewerkers zitten te springen om een goede CAO. Zeker nu er op 1 januari zoveel op ze af komt. 'We merken dat steeds meer mensen naar Utrecht willen komen', aldus onderhandelaar Gijs Lokhorst van Hout- en Bouwbond CNV.

bron:FNV