Op zaterdag 4 juni vindt de tweede ´Vroege Vogels Draaidag' van dit seizoen plaats op de Luchthaven Lelystad. Bezoekers van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad kunnen gratis naar de ´Draaidagen' van deze enthousiaste restauratoren van historische vliegtuigen. Ze moeten dat dan bij hun entree aangeven aan de kassa van de Aviodrome.

Vroege Vogels

De Stichting Vroege Vogels op de luchthaven Lelystad organiseert deze zomer een aantal Vliegtuigdraaidagen. Tijdens deze Draaidagen kunnen de bezoekers een aantal historische vliegtuigen zien, horen en ´proeven'. Soms geldt dat ´draaien' van de motoren heel letterlijk, bijvoorbeeld bij een rotatiemotor uit de Eerste Wereldoorlog. Zo'n rotatiemotor draaide vrijwel in zijn geheel rond en zal nu soms ook werkend bij de Vroege Vogels te zien zijn. De Stichting 'Vroege Vogels' probeert vooral vroege vliegtuigen en vliegtuigmotoren uit de pionierstijd zorgvuldig te restaureren en te herbouwen. De collectie, die af en toe voor belangstellenden in een museale hangaar te zien is, bestaat inmiddels uit zo'n twintig zeldzame en veelal onbekende vliegtuigtypen.

Gratis

Als men als bezoeker van het familie-luchtvaartpark Aviodrome bij de entree aangeeft dat men van plan is tevens de vliegtuigdraaidag bij de Vroege Vogels te bezoeken, krijgt de Aviodrome-bezoeker op de vliegtuigdraaidagen gratis toegang tot de Draaidag in de hangaar van de Vroege Vogels. Wil men de Aviodrome niet bezoeken maar wel de Vliegtuigdraaidag dan kost de entree bij de Vroege Vogels à¢?¬ 3,50 per persoon. Vanaf het parkeerterrein bij de Aviodrome rijdt een gratis pendelbus naar de hangaar van de Vroege Vogels.

Antieke kledij

Een aantal vliegtuigen van de Vroege Vogels, zoals een replica van een Fokker Driedekker uit de Eerste Wereldoorlog, bevindt zich in vliegwaardige staat. Andere worden gerestaureerd, of zijn in afwachting van restauratie te zien in de museale hangaar in Lelystad. Op de Vliegtuigdraaidag, kunnen bezoekers met al hun vragen over de historische vliegtuigen en hun motoren terecht bij de rondleiders en vrijwilligers. Piloten in antieke kledij zullen de vliegtuigen starten. In de hangaar van de Vroege Vogels kunnen de bezoekers ook zien hoe de vrijwilligers onder andere de Fokker D.7 uit de Eerste Wereldoorlog restaureren.

De vliegtuigdraaidagen bij de Vroege Vogels op de Luchthaven Lelystad vinden plaats op de zaterdagen 4 juni, 9 juli, 6 augustus en 10 september. Alleen op deze dagen hebben Aviodrome-bezoekers van 11.00 tot 16.30 uur gratis toegang bij de Vroege Vogels, als ze de kaarten bij hun entree tot het luchtvaartpark Aviodrome bestellen

bron:Aviodome