Op donderdag 5 mei 2005 om ongeveer 13.55 uur vindt er boven het centrum van Alkmaar een Fly by, een groet vanuit de lucht, met drie historische vliegtuigen plaats. De formatie bestaat uit à©à©n Beechcraft model 18 en twee Harvards en wordt uitgevoerd door de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKHV).

De Fly by wordt aangeboden door de Koninklijke Luchtmacht in het kader voor de herdenking 60 jaar bevrijding. De vliegtuigen stijgen op in Soesterberg en maken een ereronde boven Noord-Holland. Ze vliegen onder andere over de Haarlemmermeer, Bergen en Alkmaar. Er wordt gevlogen met een formatie van drie vliegtuigen, de Beechcraft model 18 met aan zijn vleugels twee North American Harvards. Na terugkomst in Soesterberg worden de toestellen klaargemaakt om later op de middag deel te nemen aan het luchtdefilà© boven Wageningen.
 
De Beechcraft model 18 is gebouwd in 1952 door de Beechcraft-fabriek voor de Royal Canadian Air Force (RCAF) als VIP vliegtuig en navigatie trainer. De Beech vloog van 1952 tot 1968 bij de RCAF. Na veel omzwervingen is het vliegtuig via de Dutch Dakota Assiociation in bezit gekomen van de SKHV.
De Harvard (1943) is het tot nu toe meest gebouwde lesvliegtuig ter wereld. In de Koninklijke Luchtmacht is de Harvard tot 1962 hoofdzakelijk gebruikt als lesvliegtuig voor de voortgezette vliegeropleiding en de vliegerinstructeursopleiding op de vliegbasis Gilze-Rijen. Op dit vliegtuig behaalde men het Groot Militair Vliegbrevet. De vliegtuigen waren herkenbaar aan hun opvallende kanariegele beschildering met dayglow (oranje) banden om de motorbeplating, romp en vleugeltips.

De vloot van de SKHV bestaat uit een groot aantal historische militaire propellervliegtuigen, waaronder enkele in bruikleen van de Koninklijke Luchtmacht en het Militaire Luchtvaart Museum. Voor nadere informatie www.skhv.nl

De vluchten kunnen alleen plaatsvinden mits zowel het weer en de techniek de SKHV niet in de steek laat.

bron:Gemeente Alkmaar

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular