Woensdag 30 november organiseren Artsen zonder Grenzen en STOP AIDS NOW! in Amsterdam de actie 'Stop aids...hand erop!' Voor het  Centraal Station wordt het  publiek opgeroepen de strijd tegen aids te steunen door een handafdruk op de metrobuis van de Noord/Zuidlijn achter te laten. H.K.H. Prinses Mabel van Oranje-Nassau zal rond 11.30 uur het startsein voor de actie geven door als eerste haar handafdruk te zetten. Daarna kunnen voorbijgangers tot en met zondag 4 december met verf of stiften hun handafdruk zetten.

Ondanks de beloften en mooie woorden van wereldleiders, sterven er elke dag meer dan achtduizend mensen aan aids. Onnodig, want er zijn medicijnen. Op Wereld Aids Dag zullen mensen op alle continenten hun leiders aan die beloftes herinneren. Want iedereen heeft recht op behandeling. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld. Toch krijgt in Afrika slechts 1 op de 10 mensen met hiv de noodzakelijke aidsremmers, en in Azië slechts 1 op de 7.

Met de actie 'Stop aids...hand erop!' vragen Artsen zonder Grenzen en STOP AIDS NOW! aandacht voor het recht op behandeling van mensen met hiv en aids in ontwikkelingslanden. De handafdrukken op de metrobuis van de Noord/Zuidlijn staan symbool voor de verbinding tussen het rijke noorden en het arme zuiden.

H.K.H. Prinses Mabel van Oranje-Nassau zal begeleid worden door leerlingen van het ROC van Amsterdam. Vervolgens zullen de seropositieve Elizabeth Mwenya Senkwe uit Zambia en loco-burgemeester Mark van der Horst hun handafdrukken zetten. Daarna is het de beurt aan het publiek. Uiteindelijk vormen alle handafdrukken samen de woorden 'Stop aids...hand erop!' Zo wordt het een monument voor de wereldwijde aidsbestrijding. De metrobuis is 26 meter lang en 4,5 meter hoog en wordt in april afgezonken. 
 

bron:AZG