(Persbericht) Eeuwen geleden werden er dansen opgevoerd aan het hof. Hofdansen was een manier om de tijd te verdrijven, om gasten te vermaken op feesten en om een (levens-)partner te vinden. In vroeger tijden was dit namelijk dà© gelegenheid om op een beschaafde manier dicht bij de andere sexe te komen. Het debutantenbal is hier een overblijfsel van.
Dit soort dansen zijn afgebeeld in schilderijen, beschreven in historische teksten en inmiddels beter bekend van historische films en tv series. Maar nu is het terug van weggeweest! Tegenwoordig kan men in Den Haag weer hofdansen.

Door veel onderzoek is hofdansen weer nieuw leven ingeblazen. Eà©n van de mensen die onderzoek heeft gedaan naar historische dansen is Maria Angad Gaur. Zij heeft lessen, workshops en demonstraties gegeven in diverse landen en tegenwoordig is ze gastdocent bij het Amsterdams Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Wie bekend is met klassieke dans, zal ook Maria kennen.

De dansen zelf zijn vaak minder bekend. Ze zijn te zien in theater, films en het schaarse aantal hofdansgroepen dat Nederland telt.
Mieke Staaks en Hepziba de Vries vinden het zonde dat hofdans zo onbekend is en hebben daarom de hofdansgroep ´I Cortigiani Allegri‘˜ opgestart, gevestigd in Den Haag. Zij hopen hierdoor meer mensen in contact te brengen met deze klassieke dansen en hen te laten ervaren hoe leuk het eigenlijk is. Dit zal voor het eerst zijn dat hofdansen weer regelmatig gedaan zullen worden in Den Haag, open voor publiek.

Op zaterdag 18 september zal de eerste les van deze hofdansgroep feestelijk geopend worden en iedereen is welkom om te komen kijken en mee te dansen. Onder leiding van Maria Angud Gaur zal maandelijks gedanst worden in Sporthal Hoge Veld van 13.00 uur tot 16.00 uur. De eerste les is een open les, maar platte en flexibele schoenen zijn een vereiste.
Meer informatie is te vinden op www.touchedbymagic.com/hofdansen.