Met ingang van seizoen 2006/2007 is de Russische dirigent Boris Gruzin benoemd tot vaste gastdirigent bij Holland Symfonia. De 68-jarige zeer ervaren Gruzin is dirigent van het Mariinsky theater in St. Petersburg. In 2004 leidde hij Holland Symfonia voor de eerste
maal tijdens de balletproductie Assepoester van Het Nationale Ballet in Amsterdam. Afgelopen seizoen dirigeerde hij twee concerten met sopraan Charlotte Margiono. In dit seizoen leidt hij twee producties van Het Nationale Ballet: Jewels in september van dit jaar, en de Nederlandse première La Bayaderère in februari 2007. In seizoen 2007/2008 neemt Gruzin tevens een aantal symfonische concerten voor zijn rekening. Hij zal Holland Symfonia in de komende drie seizoenen 7 tot 10 weken dirigeren.

Gruzins grote ervaring met balletrepertoire laat zich in september al gelden tijdens de fantastische muzikale uitvoering door Het Nationale Ballet van hét kroonjuweel uit het repertoire van George Balanchines: Jewels. Deze productie wordt uitgevoerd in een nieuw decor met speciaal vervaardigde juwelenkostuums. De première vindt plaats op 8 september in Het Muziektheater te Amsterdam. Jewels speelt van 8 tot 19 september in Amsterdam, op 21 september in Groningen en op 23 september in Gouda. Holland Symfonia is de vaste begeleider van Het Nationale Ballet.

bron:Holland Symfonia