Een bomvolle Philharmonie in Haarlem was het decor van de feestelijke muzikale afsluiting van de HollandMaand, een initiatief van de provincies Noord- en Zuid-Holland ter viering van het 25-jarige regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

Dit HollandMaand SlotAkkoord, dat werd bezocht door circa 1500 mensen, bestond uit drie onderdelen: een quiz voor scholieren, een speciaal klassiek concert uitgevoerd door Holland Symfonia met filmbeelden van en rond Koningin Beatrix en een meezingfestival.

Het was gratis toegankelijk en binnen een week uitverkocht. "Ik moest bijna huilen omdat het zo mooi was met een orkest te spelen voor zo'n gemàªleerd publiek. Ik had mijn vrienden uit Amsterdam-Oost mee moeten nemen", aldus een razend enthousiaste Brace. Met zijn optreden was hij was een van de hoogtepunten van het meezingfestival. Dat festival kende meerdere verrassingen, zoals de smartlap ´Waarom ben je bij mij weggegaan' van àƒÆ’?mer Kadan, een blinde Turkse troubadour.

Een uitbundige zaal met zo'n 1000 mensen - jong en oud door elkaar - deinde en zong uit volle borst mee met bekende Hollandse liedjes als ´Ik hou van Holland', ´Aan de Amsterdamse grachten', ´Naar de bollen' en ´Oh oh Den Haag'. Het werd een muzikale topografische reis door Noord- en Zuid-Holland aan de hand van een grote landkaart. Loes Luca maakte de avond tot een echt spektakel.

Voorafgaande aan het meezingfestival gaf Holland Symfonia een klassiek concert met werken van ondermeer Debussy en Ravel. Dit werd gelardeerd met filmbeelden van de Hollanden. Midas Dekkers zorgde voor een zeer amusant intermezzo door een ´kroonrede' uit te spreken.

Gelijktijdig aan het concert werd door vier teams, bestaande uit elk acht personen uit groep 7/8 van de basisschool, vol overgave en veel lawaai gestreden om de eerste prijs, tijdens de quizfinale. De uiteindelijke winnaar, De Horizon uit Amstelveen, beantwoordde de vragen over de provincie en het Koningshuis het beste en verdiende daarmee een dag naar een Hollands attractiepark met de hele klas.

bron:Provincie Zuid-Holland