Afgelopen donderdag, 2 juni, is bij zorginstelling Altrecht in Den Dolder de vlindertuin geopend. Het is de laatste in een reeks van honderd tuinen die De Vlinderstichting en het VSBfonds de afgelopen jaren hebben aangelegd bij zorginstellingen door heel Nederland. Het zijn tuinen waar vlinders kunnen leven en waar bewoners van de instelling samen met kinderen uit de buurt kunnen genieten van een stukje natuur dicht bij huis. En deze opzet is uniek in Nederland.

WWW.VLINDERTUINEN.NL
Met het vrijlaten van honderd vlinders werd de vlindertuin officieel geopend. Tegelijkertijd ging ook de website www.vlindertuinen.nl 'de lucht in'. Deze website vormt de kern van het nieuw te vormen netwerk tussen de tuinen. Dit netwerk stimuleert het contact tussen de vlindertuinen zodat ze van elkaar kunnen leren en informatie uit kunnen wisselen. De website is daarnaast dà© plek voor informatie over vlindertuinen.

DOE MEE MET HET NETWERK!
Dat het een erg geslaagde middag was, bleek uit de enthousiaste reacties van alle aanwezigen. Het vervolg is nu dat het netwerk zich verder ontwikkelt en zich uitbreidt. Ook andere vlindertuinen met vergelijkbare doelstellingen als de honderd die er nu zijn, zijn van harte welkom bij het netwerk. Stichting wAarde gaat als stimulans voor het netwerk samen met gebruikers van de tuinen een bijzonder boek ontwikkelen over de vlindertuinen. Hierover is meer te lezen op www.vlindertuinen.nl.

EEN IMPRESSIE VAN DE MIDDAG
De middag werd geopend door een spectaculaire vlinderact. Martine Kruider, presentatrice van het schooltv-programma Nieuws uit de Natuur, verzorgde de presentatie van de rest van de middag. Met haar uitdagende vragen aan de initiatiefnemers van de vlindertuinen werd voor iedereen nog eens duidelijk hoe bijzonder dit project is. De activiteiten die tijdens de middag georganiseerd waren, lieten alvast zien dat het netwerk tussen kinderen en bewoners van de zorginstelling in ieder geval al bestond. Zo werden er vlinderpannenkoeken gegeten, was er een quiz over de tuin en kon er worden gekeken naar rupsen en poppen onder de microscoop. En alsof dat nog niet genoeg was, kregen de kinderen van Martine Kruider een diploma voor vlinderbeschermer uitgereikt. Als bewijs dat ze ook buiten Den Dolder vlinders kunnen beschermen.

bron: De Vlinderstichting