De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft vandaag onder leiding van het Bureau Euregionale Samenwerking van het Openbaar Ministerie in Limburg en in samenwerking met de politiekorpsen in Limburg en de Belgische politie, 4 verdachten aangehouden en in verzekering gesteld in verband met het plegen van ladingdiefstallen in de Benelux en Duitsland.

De internationaal opererende dadergroep wordt verdacht van het plegen van  ladingdiefstallen op grote schaal. Tijdens het onderzoek zijn tientallen diefstallen bekend geworden. Vrijwel ieder weekend zouden de daders op pad gaan om voorverkenningen te doen en geladen vrachtwagens van afgesloten parkeerterreinen te stelen. Vaak zou gebruik worden gemaakt van snelle auto’s ter begeleiding en afscherming van de gestolen vrachtwagens. Met deze auto’s zouden door snel en roekeloos rijgedrag eventuele politiecontroles worden afgeleid.
 

In loodsen in Zuid-Limburg en België zouden de ladingen gelost worden. Vanuit deze loodsen zou doorverkoop van de goederen worden geregeld. Uit onderzoek bleek dat de daders vermoedelijk wisten welke goederen zich in de opleggers bevonden. Men had bijzondere  belangstelling voor ladingen met duurdere beeld- en geluidsapparatuur, kleding, dure gereedschappen en huishoudelijke artikelen.

In 2003 startten de Belgische politie en justitie een onderzoek naar ladingdiefstallen. Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachten nagenoeg allen afkomstig waren uit Nederland en dat de diefstallen op grote schaal gepleegd werden. Sinds 2005 heeft Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland samen met de Belgische politie en de Belgische Justitie het onderzoek voortgezet.

De maatschappelijke impact van de ladingdiefstallen is groot. Door deze vorm van criminaliteit lopen transporteurs grote schade op. De dadergroep heeft vele miljoenen buit gemaakt. De economische schade bedraagt ongeveer 30 miljoen euro. Het onderzoek is succesvol verlopen door de intensieve samenwerking met de Belgische politie en justitie, de transportbranche, Transport Logistiek Nederland (TLN), verzekeringsmaatschappijen, expertisebureaus en het Ladingdiefstallenteam van het KLPD.
Bij de grote actie hedenmorgen zijn 170 politiemensen ingezet. De aangehouden verdachten variëren in leeftijd van 25 tot 36 jaar en hebben alleen de Nederlandse nationaliteit. Ze zijn allen woonachtig in Zuid-Limburg, te weten Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Brunssum en Nuth. De verdachten wordt het voorbereiden en plegen van ladingdiefstallen ten laste gelegd. Ook  worden ze verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Naast de aanhoudingen heeft de politie doorzoekingen verricht op 13 locaties in Limburg en België. Naar verwachting worden nog tientallen arrestaties verricht.
 
 
bron:Politie Limburg-Zuid