Minister Hoogervorst (VWS) stelt twee miljoen euro beschikbaar om ouders te ondersteunen het alcoholgebruik van hun kinderen te verminderen. Ouders spelen een sleutelrol bij de hoge alcoholconsumptie onder jongeren. Dat blijkt uit onderzoeken van het Trimbos-instituut, die minister Hoogervorst naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Rol van ouders
De onderzoekers concluderen dat ouders de afgelopen jaren steeds toleranter zijn geworden over het alcoholgebruik van hun kinderen. In 1996 was 37% van de ouders hierover neutraal of positief; in 2003 was dat 50%. Jongeren blijken meer te gaan drinken als hun ouders deze houding hebben.
Campagne
Hoogervorst wil ouders ondersteunen bij de opvoeding over alcohol. Dat gebeurt met een campagne, folders, ouderavonden op school, lokale projecten en adviezen op maat via een website en een infolijn. De minister zet hiervoor twee miljoen euro in.
Alcoholgebruik
Het alcoholgebruik onder jongeren is in Nederland hoog. Vooral jongeren tussen de 12 en 14 jaar zijn volgens het onderzoek steeds meer gaan drinken. Fors alcoholgebruik op jonge leeftijd kan leiden tot hersenbeschadiging.
Bron: VWS