Waar baseert u eigenlijk uw keuze op als u speelgoed voor een kind koopt? Kijkt u naar de prijs, of bijvoorbeeld ook of het van hout of plastic is gemaakt? Veel mensen kopen van nature houten speelgoed en kinderkamer accessoires omdat het er beter uit ziet. Maar is dat ook echt zo? En wat zijn eigenlijk de voordelen van hout? In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de voordelen die hout heeft ten opzicht van bijvoorbeeld plastic.

De toekomst
Een belangrijke reden voor veel mensen om speelgoed te kopen dat van hout is gemaakt is het milieu. Speelgoed van hout is namelijk CO2-neutraal, wat inhoudt dat het niet schadelijk is voor het milieu. Plastic speelgoed is gemaakt van aardolie en draagt dus bij aan de klimaatverandering. Natuurlijk denkt u bij het zien van een kind aan de volgende generatie die ook nog prettig moet kunnen leven. Speelgoed van hout draagt hier actief aan bij.

Ontwikkeling kind
Maar ook voor de ontwikkeling van het kind is uw keuze erg belangrijk. Zoals u in de winkel wel merkt, voelt speelgoed van hout lekker aan. Heeft u wel eens het verschil gevoeld tussen een houten vloer en zeil? Er is niemand die voor zijn lol op een zeilen vloer gaat liggen, dus waarom zou u dergelijk speelgoed wel aan een kind geven? Kinderen benaderen hout veel actiever, simpelweg omdat het beter aanvoelt.

Ontwikkeling zintuigen
Hout doet ook iets met de zintuigen van een kind, zo heeft hout een structuur en geur. Waar plastic speelgoed glad is, heeft elk stuk hout zijn eigen nerf die als een vingerafdruk in het hout zit gekerfd. Deze nerf stimuleert de ontwikkeling van de zenuwen van een kind. Een kind zal een houten blok dan ook direct in zijn mond nemen om te proeven hoe het aanvoelt.

Hout is honderd procent veilig
Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat speelgoed van hout honderd procent veilig is. Van plastic speelgoed (vaak PVC) is niet met diezelfde zekerheid vast te stellen dat het op termijn niet schadelijk zal zijn. Zo worden er bijvoorbeeld weekmakers gebruikt die uiteindelijk een slecht effect op een kind kunnen hebben. Houten speelgoed is volledig natuurlijk en dus altijd volledig veilig.