Het multipurpose-fregat Hr.Ms. Van Amstel keert vrijdag 30 september terug in haar
thuishaven Den Helder na een succesvolle operatie als stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip heeft in de West deelgenomen aan internationale
drugsbestrijdingsoperaties en noodhulp geboden aan de Verenigde Staten na de passage van orkaan Katrina. Als dankbetuiging wordt Hr.Ms. Van Amstel in Den Helder verwelkomd door staatssecretaris Van der Knaap en Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders.

Hr.Ms. Van Amstel zou al eerder naar Nederland terugkeren, toen de VS onverwachts hard werden getroffen door de orkaan Katrina. Daarop werd besloten de Van Amstel en haar bemanning in te zetten in de Amerikaanse kustplaats Biloxi, dat evenals het naburige New Orleans zwaar was getroffen door de orkaan Katrina. Mede dankzij de bemanning van de Van Amstel werd de eerste nood geledigd en werden Biloxi en omstreken weer bereikbaar vanaf het Amerikaanse achterland voor hulpgoederen en hulpdiensten. Daardoor kon de Amerikaanse hulp zich verder ontplooien en was militaire bijstand door het Nederlandse fregat niet langer nodig.

Op 28 augustus onderschepte Hr.Ms. Van Amstel het Boliviaanse vrachtschip 'Sea Atlantic' en nam 2000 kg cocaïne in beslag. Deze actie vond plaats binnen CTG 4.4, een internationale drugsbestrijdingoperatie die wordt geleid vanaf Curaà§ao.

In Den Helder worden Hr.Ms. Van Amstel en haar bemanning ontvangen door de Assistant Secretary of Defence van de VS, Peter Flory, de Nederlandse staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap en de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Jan Willem Kelder.

bron:MinDef