Hr.Ms. Pelikaan (A804), het nieuwe ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied, liep gisteren voor de eerste maal Willemstad binnen. Dit gebeurde onder het afgeven van ceremoniële saluutschoten aan de koninkrijksvlag en de Gouverneur van de Nederlandse Antillen. Het saluut werd vanaf Fort Krommelijn beantwoord.

Twee havensleepboten van het KTK gaven met bluskanonnen een watersaluut aan de Pelikaan en Boston Whalers van het Korps Mariniers begeleidden het ondersteuningsvaartuig door de Annabaai naar Marinebasis Parera. Eenmaal afgemeerd, heette de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied, commandeur Frank Sijtsma, bemanning en schip welkom. Vervolgens begeleidde hij de minister-president van de Nederlandse Antillen, mevrouw Emily de Jongh-Elhage, tijdens een rondleiding over de Pelikaan.

Het schip gaat verschillende taken vervullen, zoals het ondersteunen van operaties en oefeningen van het Korps Mariniers en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Verder levert het bijstand aan operaties van het stationsschip van de marine dat permanent in het gebied is gestationeerd voor rechtshandhaving, kustwachtoperaties en drugsbestrijding. Bij natuurrampen kan de Pelikaan bovendien snel te hulp schieten met materieel, personeel en humanitaire hulpgoederen.

bron:MinDef

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular