Voor het eerst in vijftig jaar doet een Nederlandse oorlogsbodem de Hawaï-archipel aan. Op vrijdag 10 november voer Hr.Ms. Tromp de Amerikaanse marine-basis Pearl Harbor binnen. Het Luchtver-dedigings- en Commandofregat neemt deel aan radartesten en lanceringen in het kader van verdediging tegen ballis-tische raketten, het zogeheten Theatre Ballistic Missile Defence project.

De middag van binnenkomst vereerde de heer Erik Hazelhoff Roelfzema de bemanning met een bezoek. Deze Ridder der Militaire WillemsOrde,die vooral bekendstaat als Soldaat van Oranje, woont al jaren met zijn vrouw op Hawaï.

 

Maandagochtend 13 november legde een delegatie van de Tromp een krans bij één van de bekendste oorlogsmonumenten uit de Tweede Wereldoorlog, dat van de USS Arizona. Dit schip is in december 1941 tijdens de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor gezonken. Meer dan duizend bemanningsleden kwamen daarbij om. De vijftig man tellende delegatie herdacht niet alleen hen, maar stond ook stil bij alle collega’s wereldwijd die bij huidige operaties gewond raakten of het leven lieten.

 

Het Nederlandse fregat verblijft in het gebied tot de herdenking van Pearl Harbor op 7 december.

 

bron:MinDef