Drievoudig Olympisch medaillewinnaar Mark Huizinga is zaterdag in Rotterdam Nederlands kampioen judo geworden in de klasse tot 90 kilogram.

De luchtmachtkapitein veroverde zijn negende landstitel ten koste van Bas-Jan Berkhout, met ippon. Mark Huizinga deed wat er van hem verwacht werd. Geconcentreerd wachtte hij op zijn kans om Berkhout te verrassen. "Zo'n NK is altijd een lastig titeltoernooi. Iedereen is er op uit om mij een loer te draaien. Als je even niet oplet kun je zomaar op je rug liggen. Gelukkig bleef ik attent genoeg judoën waardoor zo'n scenario zich niet voordeed", zei de Schiedammer na afloop.

Voor de tweede maal had de Judobond Nederland gekozen voor een NK-finale met de beste acht judoka's in elke gewichtsklasse. In drie voorafgaande selectietoernooien hadden deze acht zich gekwalificeerd. Hierdoor ontstond een vlot verlopende finaleronde, die daarmee aantrekkelijk was voor het publiek.

Wachtmeester van de marechaussee Alexander Moonen bleek na zijn knieoperatie nog niet over voldoende conditie te beschikken. In de wedstrijd om de bronzen medaille verloor hij kansloos van Michel Nijenhuis. Een andere militair, soldaat 1 Willy Bilstra, veroverde wel brons, in de klasse tot 100 kilogram.

bron:MinDef