De veelvuldig gelauwerde Schotse misdaadauteur Ian Rankin gaat het geschenkboekje schrijven voor de campagne Juni - Maand van het Spannende Boek 2006. Het motto van de 18 e editie van deze campagne is ´Gevierd en bekroond - prijswinnende misdaadverhalen uit de hele wereld'. De Stichting CPNB wil met deze keuze het brede aanbod aan kwalitatief hoogstaande misdaadboeken onder de aandacht brengen.

Ian Rankin (1960, Fife, Schotland) is een van de grootste levende misdaadschrijvers van Groot-Brittannië. In mei dit jaar ontving hij de Cartier Diamond Dagger, een ´lifetime achievement award'. Het is de hoogste onderscheiding die een Britse misdaadauteur kan krijgen. Daarnaast kreeg hij onder meer een Gold Dagger (voor het boek Gerechtigheid), een Edgar Award (voor Resurrection Men), vertaalprijzen, beurzen en enkele eredoctoraten. In Nederland zijn tien van zijn tweeëntwintig titels in vertaling verschenen, alle bij uitgeverij Luitingh. Door het lint is daarvan de laatste. Zijn reeks boeken met John Rebus, inspecteur van de Edinburgh City Police, is verfilmd en bewerkt voor televisie. Rankin woont en werkt in Edinburgh.

Tijdens de maand juni 2006 staan bekroonde spannende boeken centraal. Nagenoeg elk taalgebied heeft een speciale prijs voor het spannende boek. Duitsland kent onder meer de Deutsche Krimi Preis, Scandinavië de Glazen Sleutel, Engeland de Dagger Awards, en de Verenigde Staten de Edgar Allen Poe Awards. In Nederland is de Gouden Strop de meest gewilde bekroning. Deze prijs, ingesteld door het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs, viert volgend jaar haar 20-jarig bestaan.

Het geschenkboekje van Ian Rankin wordt van donderdag 1 t/m vrijdag 30 juni 2006 door de boekwinkel cadeau gedaan bij aankoop van ten minste à¢?¬ 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Geschenkauteurs van de afgelopen jaren waren o.a. James Ellroy, Rinus Ferdinandusse, Nicci French, Tomas Ross en Henning Mankell. In 2005 schreef Renà© Appel het boekje (in een recordoplage van 485.000 exemplaren).

bron:CPNB