Hoe leer je de computer gezond te gebruiken? Dat doe je door: niet te lang achter elkaar te computeren; voldoende tussendoor te bewegen en de muis los te laten als je die niet gebruikt. Dan kunnen spieren ontspannen. Ook een goede werkplek is belangrijk. Dit soort tips staan in de Informatiewijzer Gezond Computeren op school. Computergebruik ergonomisch bekeken, van Stichting Ict op School.

Gezond computeren
Computers zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs. Computeren is leuk en leerzaam, maar er is een keerzijde. Veel en vaak computeren kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals pijn in armen, handen, nek en/of schouders (RSI-gerelateerde klachten), hoofdpijn en oogklachten. Scholen besteden daar nog lang niet altijd aandacht aan.

Onder het motto: Laat de muis los en met de brochure Gezond computeren, zet Ict op School dit onderwerp op de agenda van scholen. Want jong geleerd is oud gedaan.

Wat behandelt de informatiewijzer?
Algemene ergonomische principes zijn zo veel mogelijk vertaald naar de schoolsituatie.
Kort en bondig wordt ingegaan op:
- ergonomie;
- computerergonomie;
- gezond computeren;
- de manier waarop scholen hiermee aan de slag kunnen gaan.

Voor wie is de informatiewijzer geschreven?
De informatiewijzer is vooral bedoeld voor ICT-coà¶rdinatoren als informatiebron en spil naar management, leerkrachten, leerlingen en ouders toe. De nadruk ligt op het basisonderwijs, maar de informatie is ook bruikbaar in het voortgezet onderwijs.

Recepten voor gezond computeren
Aan Gezond computeren zijn 5 receptkaarten toegevoegd. De kaarten zijn apart te gebruiken en als pdf te downloaden. Ze bevatten tips voor:
- ICT-coà¶rdinatoren
- Inkopers
- Leerkrachten
- Leerlingen
- Ouders

Bron: stichting ICT op school