Na een flinke stuitbevalling is een kerngezond kindje ter wereld gekomen in de familie: Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). De planning was wellicht wat optimistisch, maar het resultaat overtreft wel alle verwachtingen. Het SMTP-kind is een nieuwe voorkant van de Overheids Transactie Poort (de OTP).

Een bekend familielid is de X400 en hier is nu een nieuw lid aan toegevoegd. Voor overheden die gebruik maken van de X400 is het nieuwe kindje ook te gebruiken, want er wordt een vertaalslag gemaakt van die berichtenstroom.

Wat is er nu zo bijzonder aan deze geboorte? Volgens clustermanager implementatie Jan van den Oever: Dat een berichtenstroom die goedkoop is en al veelvuldig wordt gebruikt, nu via een koppeling bij de overheid terecht komt. Een schoolvoorbeeld van de manier waarop wij de administratieve lasten van bedrijven willen verlichten. Maandagochtend 20 juni om 9.00 uur gaat het nieuwe kind al de eerste stappen zetten, namelijk naar tante RVV (Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees). De vooraanmeldingen van Daalimpex, een importeur van vlees , worden dan via de nieuwe loot aan de SMTP naar de RVV gestuurd.

De trotse vroedvrouw ICTAL geeft het kind in handen van pleegouders bij de Overheids Servicedesk Elektronisch Berichtenverkeer (OSEB). De bedoeling is dat het kind groeit tot een volwaardige volwassene, maar dat zal in een geleidelijk tempo gebeuren. De test is goed geslaagd en met de resultaten wordt nu verder gewerkt, maar om het aansluiten van nieuwe stromen berichtenverkeer goed te laten plaatsvinden zal dat in een gestaag tempo plaatsvinden.

bron:Kenniscentrum Electronische Overheid