Op zondagochtend 30 oktober om 11.00 uur geeft  vioollegende Ida Haendel nog eenmaal een uniek recital in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. De opbrengst van dit benefietconcert komt ten goede aan muziekprojecten in het Midden-Oosten die door de Stichting Music in Me worden gerealiseerd. De kracht van muziek wordt ingezet om wederzijds begrip en vriendschappen te creëren in een gebied dat gekenmerkt wordt door spanningen en conflicten op mondiaal niveau.

Ze wordt in à©à©n adem genoemd met violisten als Itzak Perlman en Yehudi Menuhin: Ida Haendel heeft gespeeld met alle grote orkesten in alle beroemde zalen in de wereld en onder alle grote dirigenten van na de Tweede Wereldoorlog. Haar vele legendarische opnamen zijn op meerdere internationale labels verschenen. Begeleid door Michail Markov op piano laat ze nog eenmaal haar viool zingen in De Grote Zaal van Het Concertgebouw. Het recital volgt op een concert in De Doelen in Rotterdam, waar Ida Haendel samen met pianiste Martha Argerich en het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt.

"I am the violin"
De Nederlandse documentairemaker Paul Cohen volgde Ida Haendel gedurende 2 jaren voor de documentaire "I am te violin" over het leven van Ida Haendel. Het resultaat is een indrukwekkend portret geworden van een innemende persoonlijkheid, wiens leven volledig in het teken staat van de viool. De documentaire won een belangrijke prijs op het Praagse Internationale  Documentaire  Festival. De AVRO zend deze documentaire op 7 november uit.

International Music in Me Ambassadors
Het recital staat in het kader van de International Music Ambassadors Concertseries van Music in Me. Deze internationaal opererende stichting wil wereldwijd de kracht van muziek delen om wederzijds begrip en vriendschappen te creëren in het Midden-Oosten, met een speciale focus op Egypte, Irak, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina en Syrië. Met de hulp van Music in Me wordt inmiddels lokaal muziektherapie gegeven, worden ter plaatse muziekscholen gebouwd en staan musici uit conflictlanden samen op het concertpodium.

In de komende vijf jaar  wil Music in Me (haar eerste) 25 projecten realiseren, waaronder:
à¢?¢  de ontwikkeling van het Middle East Institute for Music Therapy in Amman;
à¢?¢  ondersteuning van het Arab Jewish Youth Orchestra in Tel Aviv;
à¢?¢  mogelijkheden creëren voor instrumentaal muziekonderwijs voor getalenteerde Palestijnse kinderen uit vluchtelingenkampen in Beirut en Damascus;
à¢?¢  de oprichting van een muziekschool in Gaza.

Deze projecten worden gerealiseerd in nauwe samenwerking met onder meer haar internationale partner UNRWA, de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de VN. Music in Me gelieerd aan UNESCO. De opbengst van het benefietconcert helpt Music in Me om de projecten te realiseren.

bron:Music in Me