Internationale samenwerking tussen politiediensten in Nederland, België, Engeland en Ierland heeft geleid tot strafrechtelijk ingrijpen in de misdaadorganisatie van een 41-jarige Ierse verdachte, die zich vermoedelijk bezig hield met een reeks criminele activiteiten: drugs- en sigarettensmokkel en de handel in gestolen auto's en vuurwapens.

Vorig jaar al onderzocht de nationale recherche de uitvoer van 18 kilo MDMA in geprepareerde lasapparaten vanuit Nederland naar Ierland. Daarbij werden zes verdachten aangehouden.

In april 2005 spraken opsporingsdiensten in Nederland, België Engeland en Ierland af met elkaar samen te werken wanneer nieuwe informatie over de Ier zou verschijnen. De hoofdverdachte bleek inmiddels zijn uitvalsbasis te hebben verplaatst naar Antwerpen.

Vanuit België organiseerde hij vermoedelijk een vijftal transporten van drugs en sigaretten naar Ierland. Deze transporten werden in Engeland en Ierland onderschept. In een loods in België sloeg de Ier gestolen auto's en grondstoffen voor de productie voor synthetische drugs op.

Vorige maand vond langs de snelweg A2 een ontmoeting plaats tussen de Ier en een 35-jarige Nederlandse verdachte. Daarbij is vermoedelijk een kartonnen doos met een geldtelmachine overgedragen aan de Ier. Daarop volgden in België doorzoekingen, waarbij een container met sigaretten, gestolen auto's, vuurwapens, handgranaten en springstof met ontstekers zijn aangetroffen.

Op 27 oktober zijn in Nederland drie verdachten aangehouden in Kockengen en is beslag gelegd op een groot aantal plastic zakken met XTC-tabletten, een vuurwapen en een doosje scherpe 9mm munitie. In de schuur bij de doorzochte woning legde de nationale recherche beslag op een vrachtauto met daarin een XTC-laboratorium in vol bedrijf. Het illegale laboratorium had een capaciteit van 50.000 pillen per uur. Bij de doorzoeking van een woning in Utrecht trof de politie een koffer aan met een pistool en toebehoren.

Een van de aangehouden verdachten woonde eerder in Hilversum op een adres, waar de regiopolitie Gooi- en Vechtstreek in augustus (vloei)stoffen voor de productie van XTC, een tabletteermachine, een telmachine voor het tellen van pillen en een mengmachine aan.

In België zijn drie verdachten aangehouden, onder wie de Ierse hoofdverdachte. In Ierland is tijdens het onderzoek al beslag gelegd op partijen cocaïne, amfetamine en hasj, miljoenen sigaretten en een grote hoeveelheid LSD-strips. Bij 11 doorzoekingen zijn vooral grote geldbedragen in contanten aangetroffen.

De drie in Nederland aangehouden verdachten zitten sinds eind oktober in voorlopige hechtenis.

bron:OM