De IJmondgemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en de gemeente Bloemendaal hebben een samenwerkingsproject opgezet voor een beter en effectiever beheer van hun websites. Alle vijf gemeenten gaan werken met het open source pakket TYPO3. De gemeente Uitgeest is daarbij pilotgemeente en bijt de spits af. Op donderdag 23 juni om 15.00 uur wordt in het gemeentehuis, aan de Middelweg 28 in Uitgeest, de vernieuwde website www.uitgeest.nl in gebruik genomen. De bedoeling is dat eind 2006 alle vijf gemeenten hun website beheren met TYPO3.

Open source software maakt gebruik van zogenaamde open standaarden. Dat betekent dat de software gratis van internet te downloaden is. Bij open source software hoeven geen licentiekosten te worden betaald. Dat is een groot voordeel voor de gemeenten. Een ander pluspunt is dat nieuwe ontwikkelingen en uitbreidingen van de websites snel met elkaar kunnen worden gecommuniceerd en van elkaar overgenomen. Als Velsen vandaag iets bedenkt, kan Bloemendaal daar morgen al gebruik van maken.

Website Uitgeest
Zoals gezegd is Uitgeest de eerste gemeente die gaat werken met TYPO3. Het uiterlijk van de website, www.uitgeest.nl, is zo op het eerste gezicht niet veel veranderd. Maar schijn bedriegt. De nieuwe site is gebruiksvriendelijker en efficiënter. Gebruikers vinden sneller de juiste informatie en met à©à©n druk op de knop is men op de hoogte van het laatste nieuws. Ook het interactieve gedeelte wordt in de toekomst uitgebreid.

bron:Gemeente Beverwijk